Частина “вагнерівців” підійшло впритул до литовського кордону, — Науседа

Президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що деякі бійці «Вагнера» у Білорусі підійшли впритул до литовського кордону, зайнявши позиції в Гродненській області.

Кількість бойовиків «Вагнера», розгорнутих на білоруській території, вже перевищує або наближається до 4 000. Деякі бійці «Вагнера» знаходяться впритул до литовського кордону, зайнявши позиції в Гродненській області. Про це повідомив президент Литви Гітанас Науседа на зустрічі у Сувалках з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Про це повідомляє LRT.

Читайте також: В Україні викрили масштабну схему торгівлі немовлятами за кордон

Науседа підкреслив, що присутність груп «Вагнера» в сусідній Білорусі є додатковим і дуже важливим фактором ризику для безпеки й варто бути пильними і готовими до будь-яких сценаріїв розвитку подій.

«Кількість бойовиків «Вагнера», розгорнутих на білоруській території, вже перевищує або наближається до 4 000. Деякі бійці «Вагнера» знаходяться впритул до нашого кордону, зайнявши позиції в Гродненській області, а це означає, що така ситуація є дуже сприятливою для провокацій як на польсько-білоруському, так і на литовсько-білоруському кордонах», — заявила в Польщі Президент Науседа.

За словами президента Литви, вже вжито заходів, посилено охорону литовського кордону, розроблено та оновлено плани прикриття кордону, в тому числі з використанням армійського підкріплення.

Читайте також: Виїхав за кордон під виглядом лікування батька: СБУ та ДБР проводять обшуки нардепа Дубінського

«У нас можуть бути різні погляди на наміри бойовиків «Вагнера» в Білорусі, але абсолютно ясно одне: і для Путіна, і для Лукашенка було б занадто великою спокусою скористатися їхньою присутністю в безпосередньому сусідстві для можливих провокацій проти країн НАТО», — додав Науседа.

Науседа підкреслив, що кількість бойовиків «Вагнера» в Білорусі, ймовірно, зросте до 10 000 осіб. Він додав, що Литва повинна мати чіткі алгоритми того, що вона буде робити, якщо ситуація ще більше ускладниться, включаючи закриття кордону з Білоруссю. Але це має бути скоординовано між Польщею, Литвою і Латвією.

Нагадаємо, у британській розвідці назвали одну з причин повільного контрнаступу ЗСУ. Підлісок, який виріс на полях боїв на півдні України, ймовірно, може бути причиною уповільненого контрнаступу ЗСУ.