Україна має план на випадок загибелі Зеленського — Politico

Смерть президента України стала б психологічним шоком, але на обороні України не позначилась би.

Україна має план на випадок загибелі президента Володимира Зеленського в умовах війни, проте публічно про це українські посадовці не говорять. Про це повідомляє Politico

Державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що “українці мають плани, про які я не збираюся говорити або вдаватися в подробиці”. 

Читайте також: Росія вдарила по лікарні Херсону: загинув лікар та поранено медсестру

Згідно з Конституцією, лінія спадкоємності є чіткою — коли президент не може виконувати свої обов’язки, його обов’язки перебирає на себе голова Верховної Ради України. 

У виданні зазначають, що голова Верховної Ради — Руслан Стефанчук, член партії “Слуга народу” — не має особливо високого рейтингу довіри в опитуваннях громадської думки.  Він становить близько 40 відсотків, що менше половини рейтингу Зеленського. І він не користується популярністю серед опозиційних депутатів.

“Але я не думаю, що це має значення…Є сильна команда лідерів, і я думаю, що ми побачимо колективний уряд”, — сказав Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради.

У виданні зазначили, що керівна рада, швидше за все, складатиметься зі Стефанчука як голови, а також Андрія Єрмака, колишнього кінопродюсера і юриста, який зараз очолює офіс президента, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та міністра оборони Олексія Резнікова. Валерій Залужний залишиться головним генералом країни.

Читайте також: Росія атакувала Харків “Шахедами”: зруйновано гуртожиток, є постраждалий

Каратницький зазначив, що він сподівається побачити на цій посаді телеведучого Сергія Притулу, який зараз керує великими благодійними ініціативами і має захмарний рейтинг суспільної довіри.

“Країна досягла точки дуже суттєвої солідарності та національної єдності, тому, якби із Зеленським сталося щось жахливе, це не було б настільки вирішальним, як ви могли б подумати”, — додав Каратницький.

Він зазначив, що Україна створила “добре відточену” адміністративну, військову та дипломатичну машину. 

Читайте також: Армія Росії на півдні України бореться з бойовою втомою і виснаженням — БР

“Я не хочу сказати, що Зеленський не має до цього відношення, — додав він. “Але я думаю, що єдність країни — це незамінна річ”.

Нагадаємо, наслідки обстрілів, фронт та ППО: Зеленський провів нараду з силовиками та військовими. Володимир Зеленський провів нараду та заслухав доповіді військових та силовиків щодо ситуації в країні.