СБУ ліквідувала масштабну схему друку фальшивих паспортів та водійських посвідчень

Правоохоронці викрили та ліквідували масштабну схему друку фальшивих паспортів та водійських посвідчень.

Співробітники СБУ ліквідували підпільний “паспортний стіл”, де виготовляли фальшиві документи для легалізації іноземців в Україні та ЄС. У результаті спецоперації у Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській і Донецькій областях затримано організатора оборудки та 8-х його спільників. Про це повідомляє СБУ.

Читайте також: Росія вдарила по лікарні Херсону: загинув лікар та поранено медсестру

Серед організаторів підпільної схеми був колишній посадовець розформованої міліції. Зловмисники пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водіїв.

Ціна фальшивого документу становила від 8 до 14 тис. грн. Сума залежала від його типу і терміновості виготовлення. Ділки щомісяця отримували “прибуток” до 6 млн грн. За наявними даними, серед основних клієнтів “сервісу” були й іноземці, які на підставі фейкових документів хотіли легалізуватися в Україні або виїхати до Євросоюзу. 

Правоохоронці встановили, що незаконну діяльність організували декілька мешканців Одеси, а підпільний цех вони облаштували у своїх спільників – у спеціально орендованій квартирі у середмісті Львова.

Читайте також: Окупанти заявили про атаку морських дронів на кораблі РФ у Чорному морі

“Для пошуку клієнтів створили “рекламну” сторінку в Інстаграм, де пропонували власний перелік нелегальних “послуг”. Так, наприклад, одну підроблену ID-картку громадянина України ділки продавали, в середньому, за 11 тис. грн. Готову “продукцію” розсилали по регіонах своїм спільникам, які в подальшому переадресовували її на поштові адреси “замовників”. Середній обсяг разової “оптової партії” підроблених документів в одну область становив від 100 до 500 одиниць фальшивок”, — повідомили в СБУ.

На підставі доказів усім фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Судом обрано для них запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, з’явилися супутникові знімки ремонту Кримського мосту. У мережі з’явилися супутникові знімки ремонт Кримського мосту після атаки на нього 17 липня.