Росія знову може передати полонених Угорщині — ЗМІ

Пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби, стверджують джерела.

РФ знову планує передати Угорщині групу українських полонених через «посередництво» РПЦ без участі та погодження з владою України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела в українських спецслужбах.

Читайте також: Критика Зеленського у бік НАТО розлютила США — ЗМІ

Стверджується, що планується візит представників уряду Угорщини до Росії, який може відбутися 8-11 серпня.

«Мета візиту — це, зокрема, обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають «угорське походження». Як і минулого разу, все відбувається без участі та погодження з Україною, без правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права», — розповів співрозмовник.

З російського боку «переговорником» виступатиме член синоду РПЦ, митрополит Волоколамський Антоній (у світі — Антон Юрійович Севрюк), уточнило джерело. З 7 червня 2022 року Антоній перебуває на посаді голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату.

За словами співрозмовника, угорська сторона не має списку військовослужбовців, яких вони хотіли б забрати з російського полону. Нині пошуком та відбором закарпатців серед полонених та складанням списку займаються російські спецслужби. До приїзду угорської делегації планується сформувати групу із 10-15 українських військових, додало джерело.

«Вимога угорців: угорська етнічна приналежність та знання угорської мови. Ця вимога беззастережна — угорці не прийматимуть нікого, крім представників угорської національної меншини в Україні», — розповів співрозмовник у спецслужбах.

Раніше Зеленський оцінив перші результати саміту НАТО. Президент назвав можливі гарантії безпеки для України він країн G7 «конкретним успіхом для України».