Запоріжжя можуть перейменувати за пів року через «не відповідність стандартам»

Фахівці-філологи та історики вищих навчальних закладів з усіх регіонів України склали перелік із 1400 міст та сіл, які рекомендують перейменування. Згідно з документом назва обласного центру — Запоріжжя «може не відповідати лексичним нормам української мови, зокрема, стосуватися російської імперської політики, може не відповідати стандартам».

Про це стало відомо зі переліку рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови.

Запоріжжя увійшло до переліку назв населених пунктів, які Національна комісія на чолі з Володимиром Мозгуновим рекомендує перейменувати на виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії». При цьому комісія ніяк не пояснила, чому Запоріжжя відповідає чи не відповідає новому законодавству.

Місцева влада має пів року, щоб довести доцільність назви обласного центру або запропонувати нову. Інакше парламент змінить назву міста за рішенням цієї комісії.

Зазначимо, що для того, щоб перейменувати Запорізьку область, потрібно вносити зміни до Конституції, для якої має бути підтримка парламенту понад 300 голосів.

Вибухи у Запоріжжі: російська армія вдарила по місту крилатими ракетами Х-22.


Читайте також:

Окупанти масово створюють «військово-облікові столи» та ставлять на облік мешканців Запорізької області.

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo
Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!