В Одесі затримали авторів фейків для росТБ

Створений одеситами фейк вийшов в ефірі російського каналу Рен-ТВ, звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів.

СБУ повідомила про підозру двом одеситам, які на замовлення російського телебачення створювали фейки про мобілізацію та Києво-Печерську лавру. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Читайте також: Байден твердо стоїть на позиції вступу України до НАТО — CNN

«Один із підозрюваних — колишній оператор Одеського державного телебачення, після повномасштабного вторгнення почав співпрацювати з російським телеканалом Рен-ТВ. За даними слідства, на замовлення пропагандистів зловмисник погодився зняти провокаційне відео про хід мобілізації в Україні. За 8 тисяч гривень він найняв свого знайомого на роль «військкома» місцевого центру комплектування. Удвох вони зняли відео, в якому «військком» розповідав, як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації», — йдеться у повідомленні СБУ.

Повідомляється, що створений одеситами фейк вийшов в ефірі російського каналу «Рен-ТВ», звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів.

«Ініційовані СБУ експертизи цього відео підтвердили факти злочинних дій фігурантів. Також перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою», — додають у СБУ.

Слідство встановило, що після звільнення з роботи на державному телебаченні оператор працював у одеському осередку «Незалежного бюро журналістських розслідувань». Після повномасштабного вторгнення РФ він активно закликав до підтримки окупантів та виправдовував їхні військові злочини у своїх соцмережах. Таким чином він потрапив у поле зору кремлівських пропагандистів і увійшов з ними в контакт, йдеться в повідомленні.

У прес-службі повідомили, що оператору та псевдовоїнкові повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше ЗСУ заявили про просування під Вугледаром. У межах оборонної операції в районі Вугледара наші війська покращують своє тактичне положення.