Вадим Столар: Фонд вирішив надати продуктову допомогу низці громадських організацій

Благодійний фонд Вадима Столара у квітні провів серед громадських організацій конкурс на участь у грантовій програмі з загальним фондом у 1 000 000 грн. Програма була спрямована на реалізацію проєктів щодо підтримки військових та постраждалих від війни українців. Тоді переможцями стали проєкти, спрямовані на реабілітацію захисників України та облаштування необхідних центрів для фізичного та психологічного відновлення наших воїнів. Проте серед понад 100 заявок, що надійшли на конкурс, 70% передбачали отримання продуктових наборів для допомоги постраждалим від війни українцям. Тож Вадим Столар запропонував команді Фонду надати низці організацій продуктову допомогу поза конкурсом – що й було зроблено.

Вадим Столар упевнений в необхідності підтримки важливих ініціатив громадськості

“Фонд вперше втілював такий проєкт – конкурс серед громадських організацій на отримання гранту. Нашою метою було надати фінансову підтримку об’єднанням, здатним допомогти пораненим бійцям і цивільним, які постраждали від війни. Ідея в тому, щоб масштабувати діяльність, спрямовану на підтримку українців, через співробітництво з іншими благодійними організаціями. Бо ми розуміємо, що в Україні існує багато фондів з вже напрацьованими зв’язками, логістикою, волонтерською командою — і зі свого боку ми готові простягнути їм руку допомоги  та підтримати в їхній діяльності.

Запустивши грантову програму і отримавши понад 100 заявок, ми зробили висновки, що найбільше проєктів, які подалися на конкурс, спрямовані на реабілітацію військових та надання продуктової допомоги громадянам. Зрештою переможцями визначено проєкти, пов’язані з відновленням військових після поранення. Саме вони отримали 1 000 000 грн від Фонду.

Але ж понад дві третини отриманих нами заявок стосувалися саме продуктової допомоги – і ми не могли це проігнорувати. Тож я запропонував, а команда підтримала – надати продуктову допомогу деяким громадським організаціям поза конкурсом грантової програми. Впевнений у необхідності підтримки важливих ініціатив громадськості, особливо в ці важкі часи, тож ми продовжуватимемо проєкти в цьому напрямі”, – розповів засновник Фонду Вадим Столар.

У Фонді Вадима Столара розповіли подробиці щодо продуктової допомоги громадським організаціям

“Звісно, ми не могли пройти осторонь тих заявок, де благодійні організації просили про продуктову допомогу для людей, тому пристали на пропозицію Вадима Столара, засновника Фонду. І на сьогодні понад 5000 продуктових наборів вже отримали волонтери низки ГО у Миколаївській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Чернігівській та Київській областях. Ми завжди намагаємось надати підтримку всім, хто до нас звертається – це важливо в ці важкі часи”, – зазначила волонтерка Фонду Наталія Приходько.

За її словами, зокрема проднабори для розподілу між тими, хто їх потребує, за ініціативою Вадима Столара отримали:

  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Карітас-Київ»
  • Громадська організація «Небайдужі люди»
  • Громадська організація «Волонтери Запорізького краю»
  • Благодійна організація «Запорізький благодійний фонд «Єврейський общинний центр Мазаль ТОВ»
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «ЮАКОМ»
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Мамині обійми»
  • Громадська організація «Даруй добро Україна»
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Майбутнє будуємо разом»
  • Громадська організація «Фонд підтримки місцевого розвитку»
  • Громадська організація «Флокс»
  • Житомирська міська дитяча громадська організація «Все робимо самі»
  • Благодійна організація «Благодійний фонд «Патріот Чернігівщини».

Представники ГО, що отримали від Фонду Вадима Столара продуктову допомогу, – про важливість взаємопідтримки

“Я дуже радий, що завдяки грантовій програмі, запущеній Фондом Вадима Столара, ми познайомилися та почали співпрацювати. Завдяки цьому партнерству ми змогли задовольнити певну кількість не закритих заявок на отримання харчових наборів від бенефіціарів «Карітас-Київ». Плануємо подальшу співпрацю не тільки щодо надання суто гуманітарної допомоги, але й по інших напрямах. На жаль, не завжди в нас вистачає власного ресурсу, проте завдяки партнерству, яке ми розпочали з Фондом Вадима Столара, ми можемо допомогти більшій кількості людей і спільно закрити потреби ВПО та всіх, хто потребує допомоги і звертається по неї до нас”, – наголосив представник Благодійного фонду «Карітас-Київ» Євген Кудряшов.

Довідково про грантову програму Фонду Вадима Столара 

Перед початком конкурсу Фонд Вадима Столара провів опитування цільової аудиторії, визначивши основні напрями для проєктів:

  • кризова психологічна підтримка;
  • реабілітаційні центри для бійців після поранення;
  • програми соціальної допомоги, спрямовані на задоволення потреб постраждалих громадян, як-от забезпечення харчовими продуктами, ліками та предметами першої необхідності.

Зрештою, переможців грантової програми Фонду Вадима Столара було визначено саме серед представників другої категорії проєктів.

Зокрема ними стали:

  • ГО “УФРА” в Івано-Франківській області, чий проєкт спрямований на підвищення якості реабілітаційних послуг шляхом закупівлі додаткового обладнання для районної лікарні, яка обслуговує потреби реабілітації поранених військових.
  • Ще одна схвальна ініціатива у сфері реабілітації жертв війни – від ГО «Простір розвитку громад» Чернівецької області. Ця організація співпрацює з багатопрофільною лікарнею області для надання комплексної реабілітаційної підтримки.
  • ГО “Ротарі клуб Харків «Нью Левел»” подала заявку на отримання гранту на створення передового мобільного реабілітаційного центру на колесах. Ця ініціатива має на меті запропонувати оперативну підтримку опорно-рухового апарату військовим, що дозволить їм швидко відновитися на місці служби. 
  • ГО «Агентство економічного розвитку міста Павлоград», чия пропозиція передбачає облаштування реабілітаційного центру у міській лікарні для потреб осіб, яким необхідне надання реабілітаційних послуг.

Усі переможці вже отримали гранти від Фонду Вадима Столара та втілюють свої ідеї у життя.