Спецпредставник Китаю закликав країни Європи визнати окуповані території РФ — WSJ

Китайський спецпредставник закликав європейські уряди визнати окуповані території російськими.

Спецпредставник Китаю Лі Хуей цього місяця відвідав Київ, Варшаву, Берлін, Париж і Брюссель, закликав європейські уряди розглядати Китай як економічну альтернативу Вашингтону. Він також наполягав на тому, що країни повинні діяти швидко, щоб зупинити війну Росії проти України, перш ніж вона пошириться далі. Про це повідомляє The Wall Street Journal

Читайте також: Росіяни шукають для «шахедів» нові маршрути — Гуменюк

За інформацією видання, європейські дипломати розповіли, що під час зустрічей з Лі вони намагалися донести до нього три ключові меседжі: Китай повинен продовжувати чинити тиск на Росію, щоб вона не використовувала ядерну зброю, не надавала військової допомоги Росії і засуджувала агресію Москви. Крім того, вони попросили Лі підтримати міжнародні зусилля з повернення захопленої Росією Запорізької атомної електростанції.

Спеціальний представник китайського уряду Лі Хуей, очевидно, намагався переконати своїх європейських колег, що вони повинні закликати до припинення вогню в Україні, визнавши окуповані Росією українські території. 

“Китайський посол, посланий для просування мирного плану Пекіна щодо України, надіслав чіткий сигнал: Союзники США в Європі повинні стати на захист їхньої незалежності і закликати до негайного припинення вогню, залишивши Росії можливість утримувати частини свого меншого сусіда, які вона зараз окупує, — вважають західні чиновники, знайомі з переговорами в столицях по всьому континенту”, — йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що після візиту Лі до Варшави МЗС Польщі повідомило, що заступник міністра, який зустрічався з китайським дипломатом, сказав йому: «Польща стурбована заявами Пекіна про бажання зміцнити двосторонні відносини з Росією, державою-агресором».

Читайте також: Зеленський відповів на петицію про реєстровані партнерства

Своєю чергою, джерела серед офіційних осіб поставили під сумнів здатність Китаю виступати в ролі чесного посередника в будь-яких переговорах.

Чиновники пояснили Лі, що не вірять у те, що мир буде можливий доти, доки російські війська не покинуть Україну. Вони додали, що «неможливо відокремити Європу від Америки» і що Європа не відмовиться від підтримки України.

Одне з джерел газети вважає, що головні інтереси Китаю полягають у тому, щоб Росія не програла війну і щоб Москва утрималася від використання ядерної зброї.

Нагадаємо, спецпредставник КНР прибув на переговори у Москву. Росіяни розраховують дізнатися від спецпредставника КНР його враження від поїздки до Києва та інших європейських столиць.