Названа кількість повернутих військовополоненних

Україна з 24 лютого 2022 року організувала процес обміну та поводження з військовополоненими у повній відповідності до норм міжнародного права.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну повернуто 2235 військовополонених. Про це у неділю, 16 квітня, повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.

 

Маляр зазначила, що Україна організувала процес обміну та поводження з військовополоненими у повній відповідності до норм міжнародного права.

 

«Цей процес став повністю офіційним та відкритим, наскільки дозволяє безпека», — зазначила вона.

 

 

Маляр наголосила, що для цього навесні 2022 року оперативно було ухвалено всі необхідні закони, постанови, накази та запущено новий ефективний цивілізований державний механізм обміну та поводження з військовополоненими. А 11 березня 2022 року було створено координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими при Головному управлінні розвідки Міноборони, який координує діяльність понад десяти державних інститутів, які беруть участь у процесах обміну та поводження з військовополоненими.

 

Також вона зазначила, що утримання полонених в Україні регламентується Женевською конвенцією.

 

При цьому Маляр зазначила, що інформація про обмін полоненими залишається закитою до останнього моменту, щоб її витоки не зашкодили обміну.

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet