В Україні заарештували майно трьох газовидобувних компаній екс-нардепа

Зловмисники протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища у Харківській області.

 

Заарештовано корпоративні права трьох підприємств колишнього народного депутата та російського олігарха, які видобувають газ та нафту з державних надр. Про це повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань.

 

Зловмисники протиправно привласнили надра Сахалінського нафтогазового родовища. Заарештовано та передано Агентству з розшуку та менеджменту активів: ТОВ Сахалінське; ТОВ Сіріус-1; ТОВ Іст Юроуп Петролеум.

 

У лютому правоохоронці провели обшуки у колишнього народного депутата VIII скликання. Він за попередньою змовою із посадовими особами ПрАТ НАК Надра України, Держгеонадра, ТОВ Сахалінське та комерційними структурами у період 2003-2022 років фактично привласнив державні корисні копалини.

 

Під патронатом екс-нардепа держструктури надавали спецдозволи на видобуток газу з відвертим порушенням процедур. Внаслідок цього сировина на папері коштувала набагато дешевше, також занижувались реальні обсяги видобутку на державному родовищі. Різницю надавали організатори оборудки.

 

Внаслідок протиправної діяльності посадових осіб Надра України та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. І це при тому, що з держбюджету на розробку цього родовища було витрачено понад 1 млрд. гривень. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять не менше ніж 15 млрд куб. м.

 

Продовжуються слідчі дії в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Правоохоронці не розкривають імені екс-депутата та олігарха. За даними ЗМІ, йдеться про колишнього народного депутата від Народного фронту Ігоря Катвіцького та російського олігарха Павла Фукса.