У Міноборони пояснили, для чого ворог поширює ІПСО про Бахмут

Поширення ІПСО ворогом зміщує акцент у темі Бахмута, щоб підірвати довіру українців до рішень командування щодо оборони міста.

Армія РФ концентрує найбільші свої наступальні спроможності на Бахмутському напрямку й паралельно акумулює всі свої медійні зусилля довкола теми боїв за Бахмут аби підірвати довіру українців до військових та рішень командування щодо Бахмута. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram

Читайте також: Зеленський запросив Сі Цзіньпіна в Україну

Вона пояснила, що саме так і виглядає інформаційно-психологічне підкріплення військових дій. 

Маляр написала, що ворог наразі відпрацьовує медійно три задачі: 

  • підірвати довіру нашого суспільства і військових до рішень командування по Бахмуту; 
  • демотивувати і психологічно ослабити наше військо; 
  • спровокувати наше військове керівництво на помилкові дії.

“Для цього вони намагаються змістити акценти у темі Бахмута і нівелювати те, що є нашою перевагою — розумне і грамотне планування операцій. Зміщений акцент — розглядати Бахмут як апокаліптичну подію та робити з цих боїв поділ реальності на “до” і “після”. Цей психологічний трюк використовується для навіювання потрібних ідей і наративів ворога”, — пояснила Маляр. 

Ворог вважає, що зможе “накрутити” українське суспільство так, що воно почне тиснути на військово-політичне керівництво щодо припинення оборонних дій. 

Читайте також: Під Бахмутом знищено ворожий Су-24М

Зараз окупанти використовують ІПСО з метою впливу на прийняття військових рішень. Вони використовують такі меседжі: 

  • нібито рішення тримати Бахмут політичні 
  • нібито Бахмут нема сенсу тримати там майже все в оточенні 
  • нібито героїзм українських бійців роздуває українська пропаганда 

При цьому російська пропаганда регулярно експлуатує прізвища президента України Володимира Зеленського та командувача Сухопутних військ Олександра Сирського з метою підірвати довіру до них та  внести конфлікт у військове керівництво держави. 

Маляр пояснила, що бої за Бахмут — це активна фаза війни, так само активна, як і по інших напрямках на Сході, де з січня 2023 триває повномасштабний наступ ворога. 

“Ми обороняємо Бахмут так само віддано, як кожен інший населений пункт. Застосування наших сил і засобів визначається не політичною доцільністю, а тим, які ресурси необхідні для відсічі ворогу та виконання бойових завдань на даному напрямку”, — написала вона. 

Читайте також: 610 окупантів та літак: Генштаб оновив дані про втрати Росії за добу

Вона пояснила, що оборона Бахмута обумовлена оперативно-тактичною доцільністю, а рішення, приймаються грамотні, виважені та спрямовані на виконання актуальних оборонних задач. 

Серед оборонних задач є: 

  • утримання займаних рубежів та позицій
  • недопущення просування противника вглиб території
  • нанесення ворогу значних втрат
  • створення умов для переходу в контрнаступ

Нагадаємо, у британській розвідці повідомили, що ЗСУ відтіснили ПВК “Вагнер” від важливої траси постачання під Бахмутом. Українські сили відтіснили “вагнерівців” з траси 0506, яка є критично важливою для постачання ЗСУ.