У МАГАТЕ заявили про посилення загрози аварії на ЗАЕС

Останнім часом поблизу станції посилилися бойові дії, а з початком контрнаступу України загроза стане ще вищою.

Поблизу захопленої росіянами Запорізької АЕС посилились бойові дії. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає у вівторок, 28 березня, Associated Press.

 

«Моя команда на місці щодня повідомляє про атаки, вибухи важкого озброєння. Це відбувається практично постійно», — заявив Гроссі.

 

Він зазначив, що «імовірність аварії на станції зростає». Гроссі нагадав, що за 13 місяців станція шість разів перемикалася на аварійні дизель-генератори.

 

«Це може статися через обстріл, безпілотник, атаку, наступальну або оборонну операцію. Тож це не те, що можна спланувати», — повідомив глава МАГАТЕ.

 

При цьому Гроссі зазначив, що з настанням весни погрози зростають.

 

«Йдуть розмови про наступ, контрнаступ. Зосередження військ, зосередження бойової техніки, важкого озброєння в районі, що прилягає до заводу, зросло в геометричній прогресії, що, звичайно, наводить на думку про те, що можливість аварії, відновлення нападу… може зрости «, — сказав він.

 

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що продовжує вести діалог з російськими окупантами та владою України «щоб гарантувати, що в Європі не станеться великої радіологічної катастрофи».

 

«Очевидно, що потрібні політичні зобов’язання, політичне рішення. У цьому випадку вони домовлятимуться про захист станції. Вони не домовляються між собою. Вони домовляються з МАГАТЕ. Вони домовляються про ядерну безпеку та захист. Це дуже важливий елемент, який, на мій погляд, слід взяти до уваги», — заявив Гроссі.

 

При цьому він зазначив, що останні місяці переговори не призвели до будь-якого прогресу.

 

Як повідомлялося, у понеділок президент Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, під час якої детально розглянули ситуацію на Запорізькій АЕС.