УПЦ МП почала виселятися з Лаври — Мінкульт

Олександр Ткаченко заявив, що процес виселення розпочався: церковники «вивозять бойлери, столи, стільці».

 

Представники Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) почали виїжджати із Києво-Печерської лаври. Про це заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі національного телемарафону Єдині новини у четвер, 23 березня.

 

«Але насправді процес виїзду відбувається – це може засвідчити будь-який перехожий у Лаврі. Вивозять бойлери, столи, стільці. Якийсь процес розпочався», – відповів чиновник на запитання щодо термінів виїзду представників УПЦ МП.

 

За його словами, у Лаврі нині працює міжвідомча комісія. Вона має зафіксувати стан збереження нерухомого та рухомого майна: музейних експонатів, які перебували у користуванні УПЦ МП.

 

«Щойно комісія завершить свою роботу, можна буде чітко сказати, що було не так», — зазначив він.

 

Представники УПЦ МП вважають себе «не священиками, які мають спілкуватися з Богом та віруючими, а вважають себе чиновниками від Бога», зазначив голова відомства.

 

Він також прокоментував заяви представника УПЦ МП митрополита Павла про «обов’язок захищати святиню». За його словами, це не захист Києво-Печерської лаври, а захист самого митрополита.

 

Ткаченко додав, що представники МВС та СБУ на сьогоднішній день контролюють виїзд священиків УПЦ МП із Києво-Печерської лаври. Зокрема, на виїзді з території Лаври перевіряють авто щодо того, яке майно перевозиться.