Росія втратила наступальний потенціал — ISW

Через знижений темп та відсутній наступальний потенціал, російська армія майже завершила свою наступальну операцію в Луганській області та Бахмуті.

Загальний темп російських операцій в Україні, схоже, знизився порівняно з попередніми тижнями. Російські війська дещо втратили наступальний потенціал через значні втрати живої сили та техніки. Про це повідомляють в ISW.

Читайте також: Лавров звинуватив США у ігноруванні обмежень РФ у Чорному морі

Речник українського об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський 15 березня заявив, що російські наступальні дії значно зменшилися за останній тиждень, і зазначив, що щоденні російські наземні атаки зменшилися з 90-100 атак на день до 20-29 на день. 

“Російська наступальна операція в Луганській області, ймовірно, наближається до кульмінації, якщо вона вже не завершилася, хоча Росія перекинула більшість елементів щонайменше трьох дивізій на лінію Сватове-Кремінна”, — йдеться у повідомленні.

Аналітики повідомляють, що російські сили досягли лише мінімальних тактичних успіхів уздовж усієї лінії фронту в Луганській області протягом останнього тижня, а українським силам, ймовірно, нещодавно вдалося провести контратаки та повернути собі територію в Луганській області.

В Інституті зауважили, що загальний наступ ПВК “Вагнер” на Бахмут, схоже, наближається до кульмінації. 

Читайте також: Легендарний американський пілот F-16 зголосився захищати Україну

Українські військові джерела відзначають помітне зменшення кількості обстрілів у Бахмуті та навколо нього, особливо за останні кілька днів. 

Так, засновник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин підкреслив, що нестача боєприпасів негативно впливає на здатність вагнерівців продовжувати наступ на Бахмут, і заявив 15 березня, що через нестачу боєприпасів і запеклі бої група Вагнера була змушена розширити кільце оточення навколо Бахмута. 

“Цілком ймовірно, що наступ Вагнера на Бахмут все більше наближається до кульмінації. Російським військам, ймовірно, доведеться залучити значні резерви, щоб запобігти цій кульмінації”, — повідомляють в ISW.

Читайте також: Окупанти в Маріуполі зносять цілі житлові квартали

Нагадаємо, у Пентагоні прокоментували рішення України щодо Бахмуту. Тільки Україна вирішуватиме, чи продовжуватиме захищати Бахмут, чи перегрупувати війська. США підтримуватимуть будь-яке рішення Зеленського.