Повідомлено про підозру 5 інспекторам Житомирської митниці

Інспектори митниці займалися махінаціями при митному оформленні вантажних автомобілів.

Правоохоронці зі Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань ліквідували нову корупційну схему на Житомирській митниці. Повідомляється, що 5 головних інспекторів митного посту отримали підозру у скоєнні протиправної діяльності, яка призвела до збитків державі щонайменше на 3,5 млн грн. Про це повідомляють в СБУ та ДБР.

Читайте також: Бійці ЗСУ збили ворожу ракету з ПЗРК: відео

Відомо, що підозрювані займалися махінаціями при митному оформленні вантажних автомобілів. Так,  посадовці занижували розмір платежів під час розмитнення автівок, які імпортували з ЄС. Така “схема” працювала завдяки комерційній фірмі, що займається імпортом.

“Фірма надавала митникам підроблені іноземні технічні паспорти з виправленими датами виробництва та першої реєстрації вантажівок. Через такі маніпуляції автомобілі «молодшали», а обов’язкові митні платежі до держбюджету кардинально зменшувалися. Митники, зловживаючи службовим становищем, «не помічали» цих порушень та не здійснювали належну перевірку поданих до розмитнення документів”, — йдеться у повідомленні. 

Правоохоронці повідомляють, що у ході досудового розслідування задокументовано ввезення та оформлення в режимі “імпорт”, а потім продаж доброчесним покупцям більше ніж двох десятків вантажних автомобілів.

Читайте також: Зеленський: Російські ракети – це виклик НАТО

Правоохоронні органи продовжують перевірку причетності інших службових осіб митниці до корупційної схеми й проводять слідчі дії на митному посту, який фігурує у злочинній схемі. 

У працівників було вилучено документацію та електронні носії інформації, що можуть містити докази протиправної діяльності.

На цей час повідомлено про підозру 5 головним інспекторам митного посту «Житомир Центральний» за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Читайте також: Подоляк закликав світ зупинити геноцид в Україні

Нагадаємо, на Дніпропетровщині викрито корпорацію, яка фінансувала “фонд” Пушиліна. Компанія перерахувала у “бюджет ДНР” понад 4 млн гривень.