Іран модифікував вибухівку у дронах, якими Росія атакує Україну — CNN

Боєголовка у дронах-камікадзе створена таким чином, аби завдати максимально великої шкоди та руйнувань.

Іран модифікує ударні безпілотники, які він надає Росії, таким чином, щоб вибухові боєголовки могли завдати максимальної шкоди інфраструктурним об’єктам в Україні. Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Питання винищувачів та далекобійної зброї для України вирішене — Єрмак

У матеріалі нагадують, що Іран надав Росії сотні безпілотників для використання у війні в Україні, багато з яких завдали руйнівних ударів по українській електромережі та енергетичним об’єктам. Атаки безпілотників, а також обстріли російськими ракетами залишили українське цивільне населення по всій країні без тепла, електрики й водопостачання впродовж морозних зимових місяців.

Нерозірвана боєголовка з іранського безпілотника Shahed-131, знайдена на півдні України в Одеській області в жовтні 2022 року, була досліджена минулого місяця британською дослідницькою організацією Conflict Armament Research разом з українськими військовими. 

“Аналітики групи вважають, що боєголовки довжиною менше ніж два фути були поспіхом модифіковані за допомогою погано підігнаних шарів з десятків дрібних металевих осколків, які при ударі розлітаються у великому радіусі. На додаток до осколків, по периметру боєголовки розміщено 18 менших “зарядів”, які, розплавляючись від вибуху, можуть пробити броню і створити своєрідний “360-градусний” вибуховий ефект”, — йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Переможна Україна буде членом Євросоюзу — Зеленський

Накопичення цих елементів, по суті, максимізує здатність боєголовки руйнувати такі цілі, як електростанції, розподільчі мережі, лінії електропередач і великі, потужні трансформатори. Вони також значно ускладнюють ремонтні роботи.

“Це виглядає так, ніби вони подивилися на готову боєголовку і сказали: “Як ми можемо зробити її ще більш руйнівною?” Було багато припущень, що, можливо, ця вибухівка була дуже грубою, дешевою і простою. Але, дивлячись на боєголовку, стає зрозуміло, що було докладено багато зусиль, щоб вона могла завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі у великому радіусі”, — сказав Дем’єн Сплітерс, один зі слідчих, які досліджували боєголовку.

Нагадаємо, у Києві створили мобільні групи для знищення “Шахедів” та ракет. Мобільні вогневі групи оснащені автомобілями підвищеної прохідності, великокаліберними кулеметами, тепловізійними прицілами, а також іншими приладами виявлення цілей і лазерного цілевказання.