ЗМІ розкрили деякі подробиці біографії особи, яка претендує на володіння Демурінським ГЗК ​

Вищий антикорупційний суд 23 січня розпочне вирішальне засідання, за підсумками якого має бути поставлено крапку в резонансній справі Міністерства юстиції проти російського титанового мільярдера Михайла Шелкова. Про це пише видання «Аргумент».

За даними ЗМІ, у розпал російського повномасштабного вторгнення в Україну кіпрська компанія Bolatico Limited купила за €3750 у провідної російської титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» 75% акцій компанії Limpieza Limited та стала володарем 100% корпоративних прав ТОВ «Демурінський ГЗК» (Дніпропетровська область). Компанією Bolatico Limited, якій раніше вже належало 25% акцій Limpieza Limited, володіє зареєстрована у Відні (Австрія) громадянка України Світлана Ільтьо.

За оцінкою Мін’юсту, угода з придбання 75% акцій компанії Limpieza Limited є повністю фіктивною і має на меті приховати реальних бенефіціарів ДемГЗК, які фактично залишилися незмінними. Також відомство звинувачує Bolatico у порушенні режиму національних санкцій стосовно Шелкова/»ВСМПО-Авісма»/Limpieza Limited, які вже діяли на момент підписання угоди купівлі-продажу акцій, та у недотриманні вимог антимонопольного законодавства щодо отримання офіційного дозволу на укладення угоди.

Зі свого боку Bolatico все заперечує і намагається представити Ільтьо як сумлінного інвестора. Головний аргумент – санкції РНБО не поширюються на кіпрську юрисдикцію, а щодо самої Ільтьо вони не застосовувалися, тому її активи не можуть бути стягнуті в дохід держави.

Поки триває суд, журналісти досліджували наявну інформацію про власницю та директора Bolatico Limited та дійшли висновку, що претендентка на володіння активами ДемГЗК раніше вже неодноразово опинялася в полі зору правоохоронців і була фігурантом низки резонансних справ про заподіяння фінансових збитків українській державі. До того ж Ільтьо має багаторічні зв’язки з громадянами України та РФ, які мають безпосереднє відношення до титанового бізнесу та постачання титанової сировини на підприємства ОПК Росії.

Загалом, на думку ЗМІ, Ільтьо ніколи не була і не може вважатися легальним гравцем титанового ринку, але є професійним «номіналом» з тривалою історією, строкатою біографією та очевидною приналежністю до пулу компаній екс-топ-менеджерів ОГХК Руслана Журило та Юрія Перцева, щодо яких досі тривають антикорупційні розслідування в Україні. Зокрема, саме вона була серед фігурантів розслідування НАБУ, яке виявило злочинні схеми з продажу продукції ОГХК її колишніми менеджерами Журило та Перцевим, які завдали державі фінансових збитків на суму 300 млн грн. Детально всі зв’язки учасників цієї злочинної схеми було викладено у доповіді тодішнього директора НАБУ Артема Ситника та у матеріалах суду з кримінального провадження №52016000000000005 від 14 січня 2016 року.

ЗМІ стверджують, що Ільтьо є «учасницею постійної міжнародної організованої злочинної групи», яка протягом багатьох років будувала та контролювала тіньові схеми в титановій галузі України, чим спричинила багатомільйонні фінансові збитки, створила загрози нацбезпеці, призвела до втрати контролю над стратегічними активами, генерувала корупцію та доводила до деградації цілі підприємства.