Експерти повідомили, звідки Росія могла вдарити по Києву ракетами С-400

На уламках знайденої ракети є індекс 48Н6ДМ, який свідчить, що вони належать до російського ЗРК С-400. Дальність удару такими ракетами становить 230-250 км.

Обстріл Києва із зенітно-ракетного комплексу С-400, з великою ймовірністю, стався з території Росії, а не Білорусі. Про це в понеділок, 16 січня, заявили аналітики моніторингової групи Беларускі Гаюн

 

Вони зазначили, що з 14 січня так і не отримали жодної інформації щодо можливих запусків ракет з території Білорусі.

 

«Якщо припустити, що запуск ракети із ЗРК С-400 вранці 14 січня справді було здійснено з аеродрому в Зябрівці, то його чули б тисячі місцевих жителів, адже всього за 10 км звідти — густонаселений Гомель (там мешкає близько 500 тисяч осіб), а навколо самого аеродрому — десятки сіл. Але, повторимося, нам не надійшло повідомлень не лише про запуск, але навіть про звуки, які були б на нього схожі», — йдеться у повідомленні.

 

За словами аналітиків, запуск ракети також міг статися із сусідньою з Білоруссю Брянської області Росії. Там, зазначає «Гаюн», місцеві жителі чули звуки вибухів. 

 

 

Моніторингова група також зазначає, що теоретично єдиним місцем, звідки могли здійснити запуск ракети, і його ніхто не почув — білоруська частина Чорнобильської зони відчуження.

 

«Там не проживають люди, а відповідно ніхто не міг нам повідомити про запуск ракети звідти. Тому, якщо говорити про те, чи могли запустити так, щоб ніхто цього не чув, є лише один район у Білорусі, де це могло статися. Таку версію виключати не можна», — додали експерти.