Україна ініціювала виключення Росії з Ради безпеки ООН — МЗС

Україна закликала позбавити Росію статусу члена ООН через незаконність її перебування у Раді безпеки.

Україна ініціювала комплексний процес, який спрямований на виключення Росії з Ради безпеки ООН. Україна вважає, що РФ у 1991 році нав’язала своє членство в Організації Об’єднаних Націй та узурпувала місце СРСР у Раді безпеки. Про це повідомляють у заяві МЗС України.

Читайте також: Допомагав окупантам викрадати учасників АТО на Київщині: СБУ затримала поплічника

Через розпад СРСР в грудні 1991 року питання міжнародних прав і обов’язків СРСР залишилося не вирішеним. З точки зору міжнародного права, неврегульованим залишається і питання статусу держави-члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, яким користується Російська Федерація.

“Російська Федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа Президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому. Чинний Статут ООН не містить слів “Російська Федерація”. Їх немає, зокрема, в Статті 23 Статуту, де перелічені постійні члени Ради Безпеки ООН”, — йдеться у заяві.

Додається, що у грудні 1991 року звернення Російської Федерації щодо наміру продовжити членство СРСР в ООН мало бути належним чином розглянуто Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю відповідно до Статті 4 Статуту ООН. 

Читайте також: Росія може планувати новий удар по Україні — ОК “Південь”

Вона передбачає, що членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради Безпеки ООН та за рішенням Генеральної Асамблеї, і лише в такий спосіб.

“Таким чином, Російська Федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія — узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН”, — додають в МЗС.

Заявляється, що це був безпрецедентний випадок в історії ООН, коли країна нав’язала своє членство в Організації одностороннім рішенням, а країни-члени ООН були позбавлені статутного права висловити свою позицію шляхом голосування в Генеральній Асамблеї щодо прагнення РРФСР набути членства у спосіб, не передбачений Статутом.

Читайте також: Ворог за добу 33 рази обстріляв територію Херсонщини

Україна закликала держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.

Нагадаємо, у британській розвідці розповіли про нову оборонну тактику РФ та її ефективність. Мінуючи великі території, окупанти не мають підготовленого персоналу та засобів спостереження аби ефективно моніторити велику заміновану територію.