Фарм-ринок не буде монополізований і ліки не зникнуть після заборони російської продукції – ЗМІ

Комісія Міністерства охорони здоров’я країни з припинення дії реєстраційного посвідчення уклала список з 35 препаратів угорської компанії «Гедеон Ріхтер» – їх надходження в аптеки України буде припинене. Попри світове ім’я, ця компанія має тісні взаємовідносини із РФ та продовжує виробляти ліки на території Росії. Таким чином, через сплату податків до російського бюджету вона опосередковано фінансує війну проти України.

Після такої заборони в експертному, громадському та фармацевтичному середовищі пролунали побоювання щодо можливого дефіциту ліків та монополізації ринку через недосконалість Закону «Про лікарські засоби». Проте, як йдеться у публікації видання РБК-Україна, рішення Комісії, як і сам закон у діючій редакції, не призведе до нестачі ліків та суттєвого перерозподілу ринку.

Нагадаємо, у травні цього року вступили у дію поправки до закону України «Про лікарські засоби», згідно з якими Україна може позбавити реєстраційного посвідчення препарати, які походять з країни-агресора, і нині профільне міністерство скористалося своїм правом на заборону продажу в Україні ліків, які частково або повністю виробляються в Росії та Білорусі.

«Законодавці, – зазначає видання, – звісно, розуміли, що не можна забороняти постачання ліків, яким не має замінника. Тому умова для застосування на заборону супроводжується іншою умовою: заборонений препарат має бути представлений в Україні як мінімум двома аналогами». 

Щодо продукції компанії «Гедеон Ріхтер», то, як наголошують автори публікації, у багатьох препаратів є десять і навіть більше замінників.

Немає підстав і для побоювань щодо монополізації ринку, оскільки не було наведено розрахунків, які підтверджували би, що така ймовірність справді існує.

«Коли мова йде про ризик, що закон у нинішній редакції спричинить монополізацію ринку, хотілося б знати, ким саме і ринку чого саме: всіх препаратів, якоїсь групи чи найменування діючої речовини? Монополізацію треба аналізувати не загальними фразами, а детально. Однак замість цього у дискусійному полі знов з’явилася стара як світ теза: українські виробники намагаються витіснити з ринку іноземних. У даному випадку все те саме повторюється знову і знову, лише привід інший», – пише видання.

Український фармринок, навпаки, отримає додаткові стимули для розвитку: він почне поступово змінюватись. Адже після виходу з ринку препарату одного виробника, його частку поділять поміж собою як мінімум два інших препарати і два інших виробники, наголошують автори РБК-Україна.