Європарламент підготував резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом

Наступного тижня євродепутати проведуть дебати про гуманітарну ситуацію в Україні та 90-ті роковини Голодомору.

 

Європарламент має намір розглянути та проголосувати за резолюцію про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Про це стало відомо у четвер, 8 грудня.

На порядку денному ЄП зазначено, що голосування відбудеться під час пленарної сесії вже наступного тижня – 15 грудня. Цього дня євродепутати проведуть дебати про гуманітарну ситуацію в Україні у зв’язку з атаками Росії на об’єкти критичної інфраструктури та 90-х роковин Голодомору.

 

«Оскільки цілями російських ударів є такі об’єкти як школи, лікарні та електростанції, Україна стоїть перед потенційно катастрофічною гуманітарною ситуацією напередодні зими, оскільки люди ризикують залишитися без даху над головою, води та електроенергії, а також зазнати смертей та руйнувань», – йдеться у повідомленні Європарламенту.

 

Водночас євродепутати також мають обговорити та проголосувати за резолюцію про визнання Голодомору геноцидом.

 

«Голодомор був нав’язаним Радянським Союзом голодом, який убив мільйони українців у 1932-1933 роках», – заявили у Європарламенті.

 

Нагадаємо, 30 листопада Німеччина визнала Голодомор геноцидом українців. Бундестаг ухвалив резолюцію більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук. При цьому утрималися депутати від ультраправої Альтернатива для Німеччини та Лівої партії.