МАГАТЕ не виявило ознак ядерної діяльності в Україні

Інспектори МАГАТЕ перевірили три об’єкти та не виявили ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів на них.

Інспектори МАГАТЕ завершили свою діяльність з перевірки на трьох об’єктах в Україні на прохання українського уряду. Про це повідомив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Читайте також: У «ДНР» заявили про обмін полоненими за формулою 107 на 107

Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням надіслати групу інспекторів після того, як Російська Федерація виступила зі звинуваченнями щодо діяльності на трьох об’єктах — Інституті ядерних досліджень у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у Жовтих Водах та Виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі.

«На прохання Уряду України я негайно направив інспекторів на три об’єкти, щоб вони виконали свою незамінну технічну та незалежну роль у перевірці фактів на місцях. Протягом декількох днів вони вирушили туди й провели свою діяльність у рамках гарантій у складних обставинах під час поточного конфлікту в Україні», — заявив Гроссі.

За останні кілька днів інспектори змогли здійснити всі заплановані МАГАТЕ заходи та отримали безперешкодний доступ до об’єктів. На основі оцінки наявних на сьогодні результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів на цих об’єктах.

Читайте також: У Херсоні повідомляють про удари по судноремонтному заводу

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, які ми маємо на сьогодні, не виявила жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів на цих трьох об’єктах. Крім того, ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища якнайшвидше», — сказав він.

Генеральний директор МАГАТЕ наголосив, що МАГАТЕ залишається готовим до проведення подальших подібних верифікаційних заходів в Україні з метою підтвердження відсутності незадекларованої діяльності та матеріалів і, таким чином, унеможливлення будь-якого нецільового використання таких матеріалів.

Читайте також: Окупанти анонсували відступ із Херсона

Нагадаємо, РФ заявила про наявність «брудної бомби» в Україні. МАГАТЕ перевірить два ядерні об’єкти. Експерти МАГАТЕ готуються відвідати ці об’єкти найближчими днями після отримання запиту України.