Євросоюз готує масштабне фінансування України

Наступного року Європейський союз планує надавати Україні півтора мільярда євро щомісяця.

Єврокомісія та країни працюють над програмою фінансування України у 2023 році на 18 млрд євро. Про це повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на відкритті Міжнародної експертної конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні.

Читайте також: Рєзніков анонсував новий пакет допомоги від США

«Україні потрібна термінова допомога та реабілітація, відновлення, підтримка щоденного функціонування та виживання – зарплати, пенсії та інші виплати. За оцінками міжнародних фінансових експертів, нам потрібно від 3 млрд до 5 млрд євро на місяць, щоб покривати ці поточні потреби. Нам потрібна підтримка міжнародного співтовариства. ЄС має нести свою частину – я тісно працюю з представниками країн ЄС, щоб ми могли підтримати Україну щомісяця на суму 1,5 млрд євро до закінчення війни та приблизно на 18 млрд євро у 2023 році», — сказала вона.

Глава Єврокомісії додала, що РФ цілеспрямовано руйнує громадянську інфраструктуру України.

«Це — тероризм. Росія намагається зруйнувати, паралізувати Україну, але ми цього не допустимо», — запевнила фон дер Ляйєн.

Раніше Залужний розповів про зброю «масової поразки». Росіяни проводять сплановані інформаційні операції для введення в оману щодо своїх реальних намірів, підкреслив він.