Шольц озвучив своє бачення «плану Маршалла» для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що відновлення України стане складним проектом «на покоління», але це також можливість і зробити її більш передовою та сучаснішою, ніж до війни, поєднуючи цей процес із наближенням до вступу до Євросоюзу. Про це він сказав на Міжнародній експертній конференції з відновлення та модернізації України в Берліні.

Читайте також: Рєзніков анонсував новий пакет допомоги від США

Шольц заявив, що йдеться про стратегію на роки та десятиліття і це вимагатиме зусиль усієї міжнародної спільноти.

«Йдеться про не менш амбітну мету, ніж План Маршалла XXI століття, завдання на покоління, яке почнуть реалізовувати вже зараз», — заявив він.

«Давайте не фокусуватися на відновленні того, як усе було і є, але думати про те, що якою могла б бути передова, самодостатня, «стійка» Україна. Це могла б бути Україна, яка є великим виробником «зеленої» енергії, постачальником промислової та сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю, передова країна у сфері цифрових технологій, чиї IT-фахівці одні з найкращих у світі, член ЄС з відповідною інфраструктурою та законодавчою рамкою. Для мене, зобов’язання ЄС перед Україною як майбутнім членом – це одне з найбільших значних геополітичних рішень нашого часу. Наші глобальні зусилля і для відновлення України, і для процедур її наближення до ЄС породять масштабну синергію. Не лише Україна, а й уся Європа стануть від цього сильнішими», — сказав Шольц.

При цьому він наголосив на важливості децентралізації, регіонального розвитку, боротьби з корупцією, покращення інвестиційного клімату.

«Чим найкращу систему для відновлення України ми зараз створимо, тим більше міжнародної підтримки Україна отримає у наступні роки», — наголосив канцлер Німеччини.

Раніше Залужний розповів про зброю «масової поразки». Росіяни проводять сплановані інформаційні операції для введення в оману щодо своїх реальних намірів, підкреслив він.