В Європі перестали говорити «не провокуйте РФ» — Кулеба

Питання ризику ядерної війни періодично виникає в окремих країнах, проте на рівні глав МЗС серйозно не обговорюється.

МЗС України Дмитро Кулеба давно не чув від європейських колег про умовні «червоні лінії», які вони не хочуть переходити в контексті російсько-української війни. Про це він заявив в інтерв’ю РБК-Україна.

Читайте також: Звільнено майже 6000 кв.км територій — Маляр

За його словами, саме з риторики «давайте не провокувати президента РФ Володимира Путіна» розпочиналися переговори щодо військової допомоги Україні, проте зараз ситуація змінилася.

«Аргумент «давайте щось не даватимемо, щоб не провокувати Путіна», я не чув, напевно, місяці два так точно, а може і три. Тобто власне починалося все з цього — давайте не давати Україні артилерію, це спровокує Путіна , давайте не давати реактивні системи залпового вогню і так далі. Але почали давати і це не спровокувало Путіна, тому що куди ж його провокувати. Тому зараз такої логіки я не відчуваю», — зазначив Кулеба.

Також він додав, що на рівні глав МЗС можливість переходу до використання неконвенційної зброї та ядерної війни всерйоз не обговорюється.

«Є різні експерти, окремі політики, які провокують думки у своїх суспільствах на цю тему. Тому питання є, воно час від часу озвучується, але якщо на початку війни про це всі гули, то зараз я цього гудіння не чую», — резюмував міністр.

Ранее в Пентагоне заявили об отводе российских войск в РФ. Минобороны РФ заявляло, что их уход из Харьковщины был запланирован и призван усилить группировку на Донбассе.