МАГАТЕ опублікувало звіт щодо візиту на ЗАЕС

Ситуацію навколо АЕС назвали безпрецедентною в історії

Ситуація на Запорізькій АЕС є безпрецедентною у світовій історії. Для її стабілізації життєво потрібна присутність незалежних спостерігачів на станції. Про це йдеться в спеціальному звіті МАГАТЕ, складеному за підсумками візиту делегації на станцію, що відбувся днями.

Читайте також: Жителі Енергодара намагаються залишити місто — ГУР

Звіт на 52 сторінках містить загальну оцінку ситуації, що склалася. Зокрема, МАГАТЕ зазначає, що ситуація навколо ЗАЕС безпрецедентною. Це перший випадок в історії, коли об’єкт ядерної енергетики опинився в епіцентрі військового конфлікту.

Вказано, що під час візиту на ЗАЕС члени делегації особисто спостерігали пошкодження у різних місцях, зокрема поблизу реакторів. Зокрема, були згадані пошкодження в будівлі для зберігання свіжого ядерного палива та твердих радіоактивних відходів.

Читайте також: У МАГАТЕ розповіли про наслідки ударів по ЗАЕС

В організації наголошують, що ядерна аварія на станції може мати серйозні наслідки не лише для України, а й для всього регіону. У цьому контексті МАГАТЕ наполягає на постійній присутності своїх спостерігачів на ЗАЕС, аби стабілізувати ситуацію.

МАГАТЕ окремо наголошує, що обстріли АЕС необхідно припинити через загрозу «ядерного інциденту».

У звіті наголошується, що для запобігання аварії потрібно вжити ряд важливих заходів – насамперед негайно встановити зону ядерної безпеки. А для цього потрібно терміново розпочати відповідні консультації.

Нагадаємо, у МАГАТЕ немає повноважень вимагати виведення військ із ЗАЕС. Головна проблема залишається – це присутність окупантів на станції.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.