У Сомалі починається голод через війну в Україні – ООН

Сомалі отримувала майже все імпортне зерно саме з України та РФ

У Сомалі вже до кінця цього року розпочнеться голод, спровокований, зокрема, затримками у постачанні українського зерна на світовий ринок. Про це пише Daily Mail з посиланням на прогноз ООН.

Читайте також: По “зерновому коридору” вийшли ще 3 судна

За словами аналітиків організації, «голод стоїть біля дверей» Сомалі. Вже зараз у країні фіксують «конкретні ознаки» голоду, який може вибухнути у південній частині країни. При цьому в ООН вважають, що продовольчу ситуацію в Сомалі збільшили наслідки війни в Україні, а саме багатомісячна блокада портів, через яку українське зерно не могло піти на світові ринки.

За словами голова ООН з гуманітарних питань Мартіна Гріффітса, його «вразив до глибини душі» нещодавній візит до Сомалі, де він бачив голодуючих немовлят.

Читайте також: В Очакове ракета РФ уничтожила элеватор с зерном

Зазначається, що раніше Сомалі отримувала близько 90% зерна з України та Росії. Дефіцит постачань різко підняв ціни на продовольство в країні. Крім того, в Сомалі почало надходити менше гуманітарної допомоги, оскільки міжнародні донори зосередили свою увагу на Європі.

«Україна посіла місце у розповіді», — резюмував Гріффітс.

Нагадаємо, з українських портів вийшов найбільший караван суден від початку війни. Всього на борту 13 суден 282,5 тис. тонн української агропродукції, що прямує до 8 країн світу.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.