МЗС вручило послу Туреччини ноту через прохід Босфором судна РФ із С-300

Заступник міністра закордонних справ Микола Точицький висловив послу Туреччини занепокоєння української сторони у зв’язку з інформацією про перевезення судном Sparta II з Сирії до Росії ракетних систем С-300ПМУ-2.

 

Микола Точицький звернувся із запитом до турецької сторони щодо надання офіційної інформації про вантаж. Про це 29 серпня повідомляє МЗС України.

 

«Замміністра привернув увагу посла Туреччини до того, що згідно з положеннями Конвенції про режим протоки від 20 липня 1936 року вказане судно підпадає під визначення військового корабля з метою цієї Конвенції», — йдеться у повідомленні.

 

Микола Точицький звернувся із запитом до турецької сторони про надання офіційної інформації про вантаж, який було перевезено судном Sparta II через протоку Босфор, а також про заходи, вжиті Туреччиною для виконання положень Конвенції та запобігання подальшій ескалації російсько-української війни.

 

Заступник міністра висловив сподівання, що турецька сторона неухильно дотримуватиметься свого рішення від 28 лютого 2022 року про закриття чорноморських проток для російських військових кораблів під час російсько-української війни в руслі послідовної позиції Турецької Республіки щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.