РФ уникає відповідальності, адже МАГАТЕ зафіксує порушення норм ядерної безпеки: Кислиця

На засіданні Ради Безпеки ОНН, Сергій Кислиця запропонував МАГАТЕ розмістити на ЗАЕС постійну місію для контролю ядерного об’єкту.

Вчора у Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН, яке терміново скликали на запит Росії. Вона вже вдруге звертається до ООН зі звинуваченнями української сторони у обстрілах Запорізької АЕС. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, пояснив, чому окупанти уникають відповідальності. Трансляцію засідання можна подивитись на Суспільне Новини

“Будь-яка місія МАГАТЕ чи ООН зафіксує кричущі порушення норм і вимог ядерної безпеки на ЗАЕС, тому росія намагається уникнути відповідальності”, – каже Сергій Кислиця. 

Він пояснив причину того, чому окупанти не хочуть пускати МАГАТЕ на ЗАЕС:

“Очевидно, що будь-яка місія, будь то МАГАТЕ чи ООН, перебуваючи на станції, зафіксує кричущі порушення норм і вимог ядерної безпеки. Тому росія намагається уникнути відповідальності. Але це їй не вдасться”.

Дипломат запропонував МАГАТЕ розмістити на ЗАЕС постійну місію для контролю за безпекою на ядерному об’єкті, враховуючи погрози від РФ. 

«Я хотів би, щоб ми тут зібралися для того, щоб почути те, чого чекає весь світ. Що РФ демілітаризує ЗАЕС, виводить війська і передає станцію під контроль Україні», – сказав Кислиця.  Він заявив, що МАГАТЕ має побачити справжню ситуацію, “а не влаштовану росіянами театральну виставу”. 

Нагадаємо, Зеленський: РФ намагалася від’єднати ЗАЕС від енергосистеми України. Російська сторона пропонувала організувати візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС з боку Криму, але пропозиція була відкинута.