Рада закликає виключити Росію із FATF

Рада прийняла звернення до FATF із приводу вилучення Росії із членства і внесення її до «чорного списку».

 

Верховна Рада прийняла звернення до членів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей (FATF) про виключення Російської Федерації із числа членів FATF та внесення її до списку країн з високим ризиком. Про це у Telegram повідомив член фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко.

 

Відповідний проект постанови №7622 народні депутати підтримали на пленарному засіданні в понеділок, 15 серпня.

 

Рада закликала президента FATF скликати позачергове засідання пленуму, який зможе негайно призупинити членство Російської Федерації у FATF, а у разі подальшого продовження агресивної війни – почати процедуру її виключення із FATF.

 

Водночас парламентарії вважають за необхідне закликати президента FATF звернутися до регіональних органів на зразок FATF (FSRBs) з вимогою припинити членство РФ та позбавити її статусу спостерігача в цих органах.

 

Також Рада закликала FATF включити Росію до «чорного списку» (йдеться про Список юрисдикцій з високим рівнем ризику, на який поширюється заклик до дії) і публічно повідомити про це рішення.

 

Нагадаємо, Верховна Рада також ухвалила закон про «митний безвіз», який визначає приєднання України до Конвенції про процедуру загального транзиту (NCTS) із країнами Євросоюзу.