РФ хоче запустити супутник, щоб стежити за Україною — Washington Post

Він буде запущений спочатку для потреб Ірану, проте насправді його можуть використовувати для інших цілей.

Росія хоче запустити супутник, щоб слідкувати за Україною на тлі невдач на фронті. Запуск заплановано наступного тижня. Про це повідомляє видання Washington Post.

Читайте також: Японія збільшує військову допомогу Україні

Так, «Роскосмос» 9 серпня планує запустити супутник від імені Ірану в рамках укладеної з країною 4 роки тому угоди. Називається він «Хайям».

РФ погодилася побудувати та запустити систему «Канопус-V». Вона матиме камеру високої роздільної здатності, за допомогою якої Тегеран зможе стежити за важливими об’єктами в Перській затоці та Ізраїлі.

Однак, за даними ЗМІ, Іран може не отримати одразу доступ до супутника. Вказується, що Кремль повідомив Тегерану, мовляв, планує скористатися ним для спостереження за військовими цілями в Україні у спробі досягти хоч якихось успіхів у війні. Принаймні так сказали виданню кілька «анонімних чиновників».

Читайте також: Перемир’я з РФ не буде до звільнення України до лінії 24 лютого — ОП

Наголошується, що адміністрація американського президента Джо Байдена уважно простежить за спробами Ірану зі створення супутників. Адже це відбувається паралельно зі створенням країною біль потужнішого ракетного флоту.

Нагадаємо, в цей же час Вірменія захотіла заміну російським «миротворцям» в Нагірному Карабаху.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.