СБУ знешкодила мільйонну ботоферму однієї з політсил

Стверджується, що ботоферма займалася підривною роботою на користь Росії

В Україні знешкодили потужну ботоферму, роботу якої забезпечувало організоване злочинне угруповання. Ботоферма займалася дискредитацією керівництва України та розхитуванням суспільно-політичної ситуації в країні, розповіли в СБУ.

Читайте також: На Сумщині СБУ спіймала двох шпигунів ворога

«Пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували і представники російських спецслужб. Зокрема, через ботів вони розповсюджували фейкові новини про ситуацію з фронтами та проводили інші інформаційні диверсії”, – йдеться у повідомленні.

У СБУ вважають, що саме ця ботоферма просувала наратив про нібито конфлікт між Офісом президента та Головнокомандувачем ЗСУ. Також ця ферма запустила кампанію з дискредитації першої леді.

Стверджується, що потужність ботоферми становила понад 1 млн. облікових записів. При цьому адміністратори вели у соцмережах свої групи з аудиторією майже 400 тисяч користувачів.

Читайте також: СБУ дізналася, хто готує референдум у Херсоні

У ході спецоперації викрито організатора, яким виявився громадянин Росії, який живе в Києві. Себе він називав «політичним експертом».

За даними слідства, він організував інформаційно-підривну діяльність на замовлення однієї з вітчизняних політсил. При цьому він тримав зв’язок із чинним нардепом з оточення “колишнього керівництва нашої держави”.

Устаткування ботоферми було розподілено між Києвом, Харковом та Вінницею.

Читайте також: Росіяни самі підірвали барак із полоненими – перехоплення СБУ

«Крім того, політексперт неодноразово оприлюднював деструктивну пропаганду від свого імені, особисто виступаючи на медіа-ресурсах, підконтрольних його кураторам», — кажуть у СБУ.

Кримінальну справу відкрито за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу – несанкціоноване втручання у роботу інформаційних систем.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ використовує ігрові програми для розвідки в Україні. Користувачів повинні насторожити ігри, що пропонують сфотографувати або геолокувати будь-що.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.