УКРАЇНА

У Рівному помер чоловік через сім днів після мобілізації: рідні підозрюють, що його побили

Чоловіка мобілізували 16 жовтня, згодом стало відомо, що він помер у лікарні 22 жовтня.

22 жовтня 2024 року у лікарні міста Рівного помер Юрій Процик, мобілізований 16 жовтня. Рідні підозрюють, що причиною його смерті могли стати побої. Про це повідомила у Facebook родичка покійного, Марія Процик.

За її словами, 16 жовтня чоловіка затримали у місті Новояворівськ та перевезли до військової частини у Львові (НЦ ВСП). Наступного дня він зателефонував батькам і повідомив, що його та ще близько 20 чоловіків відправляють до Рівного.

“18 жовтня розмова була вже дещо дивною, але ще не викликала підозри. Однак, на ранок 19 жовтня розмова вже явно була в стані марення, незв’язна мова, деколи відірвана від реальності. Батькам вдалося з’ясувати, що його закрито в якомусь приміщенні з ще однією людиною, яка повідомила їх точну локацію, м. Рівне, вулиця Коцюбинського 1. Вже після 15:00 того ж дня зв’язок обірвався», — наголошується в повідомленні.

Марія стверджує, що 20 жовтня Юрій не зв’язався з нею, і тому у понеділок, 21 жовтня, його батьки вирушили до військової частини 7019, де їм було сказано, що їхнього сина там немає – його або перевели до іншої частини, або він втік. На в’їзді жінка випадково згадала, що одного з новобранців відвезли до психіатричної лікарні; однак, після уточнення з командуванням, вона повідомила, що це не був їхній син.

«Батьки в стані шоку і ступору повернулися додому. 22 жовтня почали власноруч обривати лінії всіх лікарень Рівного. З’ясували, що Процик Юрій Михайлович надходив до приймального відділення Рівненського наркологічного диспансеру, але згодом був переведений до Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семеня. 23 жовтня батькам зателефонували з лікарні та повідомили, що він помер 22 жовтня о 18:00.

Згідно з висновком, причиною смерті вказана поліорганна недостатність, гострий геморагічний панкреатит та панкреонекроз. Батькам повідомили, що тіло сина можна буде забрати у Львові 25 жовтня.

«Побачивши тіло і всі сліди побоїв, батьки викликали кримінальну поліцію м. Яворів, зв’язалися з адвокатом і хочуть оприлюднити цю справу і знайти винних у вбивстві. До сьогодні військова частина жодного разу не контактувала з батьками, не було повідомлень ні про його так званому «зникненні» або транспортуванні у відділення лікарні. У діагнозі Рівненської обласної клінічної лікарні ім. Юрія Семенюка вказано, що він надійшов 21 жовтня о 00:51 у стані коми!! Чому саме до психіатричної лікарні?! Чому батьків обманювали в очі, що він зник… Так багато запитань і жодних відповідей… Судово-медична експертиза була проведена в м.Рівне, 23 жовтня 2024 року, ні слова про побої, шрам на голові, розбиту губу, сині кисті або сліди побоїв по тілу !!!», — повідомив автор.

Варто зазначити, що у ТЦК та СП ситуацію поки що не коментували.

Читайте також: СБУ затримала 19 адміністраторів телеграм-каналів, які розповсюджували дані про ТЦК

Нагадаємо, у Києві затримали трьох працівників ТЦК, які допомагали ухилянтам: що виявили під час обшуків. Працівники ДБР затримали трьох осіб, які обіймають посади у Голосіївському РТЦК та СП у Києві, а також трьох цивільних осіб, які організували незаконну схему ухилення від мобілізації.