ВСЕСВІТ

Міжнародні спостерігачі оцінили вибори у Грузії

Вибори проходили в обмежувальному середовищі, що негативно вплинуло на прозорість та чесність виборчого процесу, наголошують спостерігачі.

Парламентські вибори у Грузії відбулися зі значними порушеннями. Це викликало серйозну стурбованість серед міжнародних спостерігачі, мовиться у заяві Міжнародної місії ENEMO.

Зазначається, що вибори проходили в обмежувальному середовищі, що негативно вплинуло на прозорість та чесність виборчого процесу.

Експерти повідомили про насильство проти опозиції, залякування виборців, наклепницькі кампанії проти спостерігачів та масове зловживання адміністративними ресурсами.

Зокрема Голова місії ENEMO Златко Вуйович наголосив, що ситуація ускладнювалась поляризацією, зокрема через прийняття закону про «іноагентів», який спровокував протести. Окрім цього, він нагадав про випадки жорстокого поводження з протестувальниками і масове стеження.

Місія спостерігачів на виборах налічувала 529 представників із 42 країн. Глава місії ОБСЄ Паскаль Аллізард акцентував, що виборча кампанія відбувалась у ворожій атмосфері, з фінансовими перевагами на боці провладної партії. Тоді як Юліан Булай з ПАРЄ зазначив, що зловживання державними ресурсами та нерівні умови для учасників підривають довіру до результатів виборів.

Нагадаємо, опозиційні грузинські політичні сили уже оголосили, що не визнають результатів виборів у країні та анонсували акції протесту.

Прем’єр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що уряд країни буде затверджено попри відмову опозиції визнавати результати парламентських виборів.

Вибори в Грузії називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Росією. Кореспондент.net докладно писав про передвиборчу ситуацію в Грузії.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp