УКРАЇНА

Підсумки 26.10: Скандал з ТЦК і вибори у Грузії

Львівський ТЦК погрожував ЗМІ за висвітлення затримання посадовця на хабарі; У Грузії перемагає партія влади, опозиція протестує. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Львівський ТЦК збрехав та погрожував ЗМІ за висвітлення затримання посадовця на хабарі

У Львові затримали посадовця ТЦК за підозрою у наданні хабаря колезі. Про це повідомила пресслужба прокуратури. Підозрюваний за дві тисячі доларів намагався підкупити уповноважену на проведення перевірки особу, щоб та не притягувала до відповідальності його підлеглого, який перебував на робочому місці у стані сп’яніння. Скандальності цій історії додає той факт, що спочатку про неї повідомили блогери та місцеві ЗМІ, однак Львівський обласний ТЦК та СП виступив із «спростуванням», а блогерам та ЗМІ пригрозив кримінальними справами за поширення фейків. Однак потім факт затримання працівника ТЦК підтвердила прокуратура.

На виборах у Грузії перемагає партія влади, опозиція не визнає результати

Перші офіційні дані ЦВК Грузії після підрахунку голосів із 70,91% дільниць свідчать, що керівна партія Грузинська мрія набирає 52,99% голосів а чотири головні опозиційні блоки сумарно отримують трохи більше 38% голосів. Тим часом екзитполи показали неоднозначні результати. Екзитполи, проведені на замовлення партії влади, демонстрували перемогу провладної Грузинської мрії, а опитування на замовлення опозиційниї сил, свідчили, що Грузинька мрія програє вибори, а опозиційні партії отримують більшість місць у парламенті. Дві опозиційні партії Єдність — Національний рух і Коаліція за зміни заявили про фальсифікації і відмовилися визнавати результати ЦВК.

У Дніпрі пошкоджено лікарню Мечникова

Російські агресори у ніч проти суботи атакували лікарню імені Мечникова в Дніпрі — одну з найважливіших лікарень України. Під удар також потрапили звичайні житлові будинки. Двоповерхову житлову будівлю на вісім квартир було зруйновано вщент. Протягом дня кількість жертв зростала і увечері збільшилася до п’яти осіб. Серед загиблих – дружина і дочка поліцейського. Кількість постраждалих сягнула 21 особи,з них 7 – у лікарні. 17-річний хлопець у важкому стані. У Дніпрі оголосили день жалоби.

Україну атакували майже 100 ракет і дронів

У ніч на суботу та вранці у неділю російські агресори атакували Україну 98 ракетами і дронами. Більшість цілей було збито, або локаційно втрачено, повідомили Повітряні сили ЗСУ. Підтверджено збиття 44 дронів у Кіровоградській, Сумській, Чернігівській, Київській, Черкаській, Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій і Курській областях. 44 безпілотники локаційно втрачено (зазвичай це відбувається під впливом РЕБ – ред.). Ракетами ворог вдарив по об’єктах цивільної інфраструктури Сумщини та Дніпра. Є загиблі серед цивільного населення. 

Іран відреагував на ракетну атаку Ізраїля

Іранська армія зобов’язана вживати заходів для захисту від нападів інших країн. Таку заяву оприлюднило МЗС Ірану після завданих Ізраїлем ударів по іранських військових об’єктах в суботу. Там заявили, що дії Ізраїля проти низки військових центрів в Ірані є «явним порушенням міжнародного права», вважають у Тегерані. При цьому в МЗС Ірану не вказали, яких саме заходів Тегеран має намір вжити у відповідь.

Уряд частково відновив бронювання від мобілізації

В Україні частково відновили бронювання військовозобов’язаних від мобілізації. Зокрема в Кабміні повідомили, що працівники, які отримали статус заброньованих до 31 травня 2024 року, зможуть безперешкодно подовжити термін бронювання на аналогічний термін. Водночас аудит рішень про присвоєння статусу критично важливих підприємств, які були ухвалені в останні чотири місяці, триватиме до 15 листопада. Причина аудиту – аномальне зростання кількості критично важливих підприємств та кількості заброньованих працівників.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp