ВСЕСВІТ

Європа готує посилення санкцій проти РФ, на випадок якщо Трамп виграє вибори

Дипломати Європи планують посилити санкції проти Росії, побоюючись виграшу Дональда Трампа на виборах у США.

Європейські дипломати готові змінити стратегію щодо санкцій проти Росії напередодні повернення лояльно налаштованого до Путіна Дональда Трампа. Про це повідомляє Reuters.

У рамках переговорів між офіційними особами та представниками Євросоюзу обговорюються кілька ініціатив, спрямованих на збереження європейських санкцій у довгостроковій перспективі та їх суворіше застосування, навіть якщо адміністрація у Вашингтоні змінить свою політику.

За інформацією джерел, плануються кроки, що включають жорсткість контролю для виявлення та припинення підозрілих поставок товарів, призначених для Росії, а також ширші обмеження на імпорт нафти. Опосередковані джерела стверджують, що ведуться обговорення щодо зміни умов заморожування активів російського Центробанку, яка є однією з найбільших санкцій Заходу щодо Москви, і продовження цього заходу кожні шість місяців розглядається європейськими столицями.

Будь-яке пом’якшення з боку Вашингтона створить труднощі для Європи, оскільки саме США мають широкі повноваження щодо покарання за порушення санкцій по всьому світу і головним чином гарантують дотримання правил. Зараз Європейський Союз прагне знайти власні методи посилення контролю та посилення обмежень щодо Росії.

Том Кітінг, дослідник з аналітичного центру Королівського інституту оборонних досліджень, зазначив, що європейські політики готують автономні санкції з урахуванням можливого президентства Трампа, однак їм слід посилити заходи щодо їх реалізації.

«Якщо президентство Трампа скасує санкції США щодо Росії, європейцям доведеться діяти набагато рішучіше… у плані примусових заходів, і вони більше не зможуть ховатися за дядька Сема», — заявив він.

Читайте також: Євросоюз звинуватив РФ у втручанні на голосуванні у Молдові

Нагадаємо, Гарріс заявила, якби Трамп був президентом, Путін сидів би у Києві. Камала Гарріс вважає, що Дональд Трамп хотів би, щоб Україна здалася у своїй боротьбі з Росією.