ВСЕСВІТ

Ілон Маск підтримує регулярне спілкування з Путіним: піднімаються теми особистого та ділового характеру

У статті розглядаються нещодавні контакти американського мільярдера Ілона Маска з російським президентом Володимиром Путіним, які тривають з кінця 2022 року.

З кінця 2022 року американський мільярдер Ілон Маск підтримує постійне спілкування з російським президентом Володимиром Путіним, обговорюючи особисті теми, бізнес-питання та геополітичну ситуацію. Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на інформацію від кількох чинних і колишніх чиновників зі США, Європи та Росії.

Читайте також: Лукашенко заявив, що участь солдатів КНДР у війні проти України обернеться ескалацією

Журналісти зазначають, що Маск активно спілкувався з «високопоставленими росіянами» після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, серед яких був перший заступник глави адміністрації Путіна Сергій Кирієнко. Одне з джерел видання заявило, що Кремль чинив тиск на мільярдера, натякаючи на можливі загрози. 

Після їхніх розмов у Twitter з’являлися повідомлення про фінансові втрати SpaceX через витрати на термінали Starlink в Україні. Регулярні контакти між Маском і Путіним відновилися після того, як у жовтні 2022 року американець запропонував мирне рішення для України у Twitter.

Також повідомляється, що одного разу Путін передав Маску прохання від президента Китаю Сі Цзіньпіна не активувати супутниковий інтернет Starlink над Тайванем. Це нібито сталося наприкінці 2023 року, і наразі Starlink все ще не надає послуги зв’язку в цьому регіоні, хоча на сайті компанії зазначено, що обслуговування почнеться «скоро».

За інформацією журналістів, факти про контакти Маска з Кремлем, ймовірно, ретельно приховуються американським урядом. Деякі чиновники Білого дому стверджують, що їм нічого про це не відомо. У разі перемоги Дональда Трампа на майбутніх виборах, Маск може отримати місце в його адміністрації, і його взаємодія з Москвою може слугувати сигналом для відновлення відносин із російським лідером.

Видання також зазначає, що контакти мільярдера з Путіним викликають занепокоєння у деяких співробітників адміністрації Байдена, оскільки Маск має доступ до секретної інформації.

Нагадаємо, під час саміту БРІКС Путін заявив про отримання «секретної пропозиції» від України. Під час пресконференції після саміту БРІКС президент Росії Володимир Путін розповів про пропозицію, передану Україні представником Туреччини на вересневій сесії Генеральної Асамблеї ООН.