ВСЕСВІТ

Лукашенко заявив, що участь солдатів КНДР у війні проти України обернеться ескалацією

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має сумніви, що російський диктатор Путін залучить військових із Північної Кореї для зміцнення армії РФ.

 Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив сумніви, що президент Росії Володимир Путін залучить військових із Північної Кореї для зміцнення армії РФ. На його думку, такі дії можуть призвести до втручання НАТО та розміщення своїх військ в Україні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

У відповідь на запитання ВВС диктатор назвав «нісенітницею» повідомлення про наміри північнокорейських військових взяти участь у військових діях з російськими військами в Україні. На його думку, Путін ніколи не спробує умовити іншу державу втягнути свою армію у війну Росії з Україною. Він також заявив, що розміщення збройних сил будь-якої держави, включаючи Білорусь, на лінії фронту в Україні, розглядатиметься як дія, що сприятиме ескалації конфлікту.

Лукашенко підкреслив, що у разі залучення «нас» (громадян Білорусі) у війну це призведе до «ескалації», а також попередив, що НАТО може розгорнути війська в Україні у відповідь на вторгнення іншої країни. Він знову заперечує участь своєї країни у повномасштабному вторгненні Росії до України, яке почалося частково з території Білорусі.

В ході інтерв’ю для російського телеканалу «Росія 1» 23 жовтня Лукашенко зазначив, що, на його думку, російській владі чи військовим не потрібні північнокорейські війська, оскільки Росії достатньо власних сил на фронті, а також Кремлю доступні значні мобілізаційні ресурси. За словами білоруського лідера, Москва усвідомлює, що залучення північнокорейських військових до війни було б небажаним для Росії, і що на заході можуть відповісти на це відправкою військ НАТО до України.

«Прокремлівське інформагентство ТАРС не публікувало меседжі Лукашенка про те, що використання північнокорейських сил у війні проти України не відповідає інтересам Росії. Агентство лише оприлюднило заяву диктатора, що НАТО розгорне війська в Україні у відповідь на участь у війні військових КНДР», — сказано у звіті ISW.

Нагадаємо, Лукашенко розповів, чому відмовився підтримувати Україну у війні із РФ. Самопроголошений президент Білорусі стверджує, що Україна поводилася вороже до Мінська, тому Лукашенко підтримує Путіна.