ВСЕСВІТ

Генсек ООН поїхав на саміт БРІКС, попри критику

Під час заходу, Антоніу Гутерреш порушить теми щодо України, конфлікту в Секторі Газа та свободи судноплавства в Чорному морі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш із неанонсованим візитом прибув до російської Казані під час старту триденного саміту країн БРІКС, який триває з 22 по 24 жовтня. Про це повідомляє «Голос Америки».

Участь у саміті також підтвердив заступник голови ООН Фархан Хак з посиланням на агентство Anadolu. За словами Хака, приїзд генсека на саміт аналогічний його попереднім візитам до Південної Африки і вважається «стандартною практикою відвідування зустрічей організацій з великою кількістю важливих держав-членів».

«Ця зустріч має велике значення для роботи ООН, оскільки країни БРІКС становлять приблизно половину населення світу», — зазначив він.

За словами Хака, генсек ООН проведе кілька двосторонніх зустрічей в рамках саміту. Передбачається, що під час заходу чиновник порушить теми щодо України, конфлікту в Секторі Газа та свободи судноплавства в Чорному морі. У відповідь на критику за прийом запрошення лідера Росії Володимира Путіна Хак заявив, що Гутерреш також планує відвідати Україну, і його попередні заяви щодо російсько-української війни залишаються в силі.

Читайте також: Китай ухилився від відповіді щодо присутності військ КНДР в Росії

Нагадаємо, Путін скористається самітом БРІКС, щоби створити механізми для посилення війни. До Казані, на саміт, прибули тридцять шість світових лідерів, включаючи представників КНР, Індії, Південної Африки та Ірану.