ВСЕСВІТ

Путін скористається самітом БРІКС, щоб створити механізми для посилення війни

До Казані, на саміт, прибули тридцять шість світових лідерів, включаючи представників КНР, Індії, Південної Африки та Ірану.

Тридцять шість світових лідерів, включаючи представників КНР, Індії, Південної Африки та Ірану, прибули до Казані, Республіки Татарстан, для участі у 16-му річному саміті BRICS. На зустрічі Росія можливо спробує розробити механізми для зміцнення своєї військової присутності в Україні. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

«Росія, ймовірно, використовує саміт BRICS як можливість продемонструвати свої зусилля щодо посилення глобальних зв’язків із незахідними державами та, можливо, укласти угоди та торгівельні механізми, за допомогою яких вона зможе підтримати свої військові зусилля в Україні, пом’якшуючи вплив західних санкцій», — наголошується у звіті.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, міністр торгівлі та промисловості Талібану Нуруддін Азізі, віце-прем’єр-міністр Сербії Александар Вулін, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та інші світові лідери також відвідали Казань 22 жовтня. Президент Росії Володимир Путін зустрівся з президентом КНР Сі Цзіньпіном у рамках саміту BRICS, де обидва лідери наголосили на важливості багатогранних відносин між Росією та Китаєм. Сі висловив думку, що BRICS є форматом глобального стратегічного співробітництва.

Читайте також: КНДР відкидає звинувачення у відправленні солдатів до Росії

Путін також зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді та президентом ПАР Сирілом Рамафосою, під час розмови було обговорено двосторонні відносини, створення багатополярного світового порядку та використання національних валют у взаємних торгових розрахунках.

Моді знову наголосив на необхідності знайти «швидке» мирне рішення війни в Україні та підтвердив роль Індії як потенційного посередника. Міністр закордонних справ Індії Вікрам Місрі оголосив 22 жовтня, що Індія повернула 85 своїх громадян, які добровільно або недобровільно приєдналися до російської армії для участі в бойових діях на території України, і що Моді планує провести переговори з російською владою щодо повернення ще 20 індійських громадян під час саміту BRICS.

Читайте також: Зеленський назвав три чинники, що можуть спонукати Росію до мирних переговорів

Раніше повідомлялося, що Моді закликав Путіна завершити війну. Індійський лідер підкреслив, що проблеми мають вирішуватися мирними способами та закликав до якнайшвидшого встановлення миру.