ВСЕСВІТ

Туреччина почала блокувати експорт військових товарів до РФ — ЗМІ

Після попередження Вашингтону Анкара таємно заборонила своїм експортерам переправляти до Росії американську продукцію військового призначення.

Туреччина після попередження США таємно заборонила експорт до Росії американських військових товарів. Про це у вівторок, 22 жовтня, повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що упродовж останніх тижнів Анкара відкоригувала свої митні системи, щоб заблокувати експорт понад чотирьох десятків категорій товарів американського походження, які Вашингтон і його західні союзники вважають життєво важливими для воєнних зусиль Росії в Україні.

«Електронна митна система Туреччини більше не дозволяє експортерам продовжувати відправку  до Росії партій так званих товарів для поля бою, які раніше були дозволені для експорту», – розповів співрозмовник видання.

Подібні товари походженням з ЄС були заблоковані раніше і залишаються такими.

Джерело видання розповіло, що про обмеження торгівлі, які зачіпають цивільні компоненти, такі як мікросхеми і системи дистанційного керування, які, як вважають західні союзники, використовуються в озброєнні, не було оголошено публічно через «політичну делікатність».

Як відомо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган позиціонує себе як потенційного миротворця у війні в Україні, зберігаючи теплі стосунки з Путіним.  Однак тиха заборона на військовий експорт до Росії є ознакою того, що Туреччина відступає від ролі рятівного круга Москви від західних санкцій.

У Вашингтоні давно висловлювали занепокоєння, що Туреччину використовують як посередника, через якого Росія отримує доступ до товарів військового призначення, і ця підозра затьмарює відносини між двома країнами.

Як повідомлялося, США мають намір вже наступного тижня оголосити нові санкції, зокрема проти структур у третіх країнах, котрі допомагають розвивати військову сферу РФ. 

Нагадаємо, у вересні банки Туреччини почали масово блокувати платежі росіян до Європи та інших країн.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp