УКРАЇНА

Умєров зізнався, які таємні переговори вела Україна з Росією у 2022 році

Сполучені Штати знали про такі контакти, оскільки українська сторона проводила консультації з усіх питань.

2022 року Україна вела секретні непрямі переговори з Росією через міжнародних партнерів, обговорюючи кілька напрямків діалогу. Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умеров в інтерв’ю газеті The Washington Post. США завжди були обізнані про такі контакти, оскільки українська сторона проводила консультації з усіх питань.

«Результатом цих таємних переговорів був «гуманітарний коридор», який дозволив 400 тисячам українців виїхати з тимчасово окупованих Росією територій, обміни військовополоненими, політичними в’язнями та пораненими солдатами, а також «зернову угоду», яка дозволила Україні відновити експортні шляхи агропродукції у Чорному морі».

За інформацією видання, американські представники підтвердили, що секретні переговори відбувалися у 2022 році, коли Росія публічно погрожувала використовувати тактичну ядерну зброю.

«Коли я запитав Умерова, чи зараз ведуться такі кулуарні переговори, він відповів, що гуманітарний шлях досі відкритий», — зазначив автор статті Девід Ігнатіус.

Читайте також: В Україні планують збільшити термін підготовки мобілізованих: Сирський розповів подробиці

Раніше повідомлялося, що Зеленський назвав умови для переговорів з Росією. Україна має «рівноправно» сидіти за столом із Росією під час переговорів, вважає президент.