ЗАПОРІЖЖЯ

У Запоріжжі відкрили звукову інсталяцію «Дерево пам’яті» (ФОТО)

Увечері 18 жовтня в межах фестивалю сучасного мистецтва «ГогольFest» у Запоріжжі відкрили унікальну меморіальну інсталяцію «Дерево пам’яті». Його автор — художник-постановник Дмитро Костюминський, який у 2022 році добровільно вступив до лав ЗСУ.

Про це повідомив Іван Федоров, очільник Запорізької обласної військової адміністрації.

До створення дев’ятиметрової інсталяції також долучились рідні та близькі полеглих героїв. Так, на металевих «гілках» розміщуватимуть трубки замість листя, на кожній з яких вкарбовані імена полеглого захисника чи захисниці із Запорізької області. Вони створюють передзвін, як символ відлуння голосів полеглих воїнів.

«Тихий передзвін нагадує про наших захисників і захисниць, чий голос вже ніколи не почують рідні», — зазначив Іван Федоров.  

«Потужний сенс: понівечені війною стовбури та гілки дерев – елементи кожної посадки України, за які велися та ведуться запеклі бої. Звуки жетонів і дзвіночки на гілках – «голоси та розмови» загиблих воїнів у теперішньому», — додала Регіна Харченко, виконуюча обов’язки міського голови.

Ця металева звукова інсталяція стане центральною в меморіальному комплексі пам’яті полеглих героїв. Її автор зазначає, що неспроста дерево створене з заліза, передає “Суспільне Запоріжжя”.

«Запоріжжя в мене асоціаціюється із залізом. І через те, що це пам’ятник нашим загиблим воїнам, я вважаю, що всі наші воїни, які наразі захищають нашу країну, які вже загинули за неї — це люди, які зроблені зі сталі, — каже Дмитро Костюминський. — Цей передзвін — як відлуння голосу чи пам’яті про кожного бійця».

Дмитро Костюминський, автор звукової інсталяції. Фото: “Суспільне Запоріжжя”

Під час відкриття звукової інсталяції матері та рідні 86 загиблих запорізьких воїнів віддали одну з трубочок, аби розмістити на «Дереві Пам’яті», другу залишили собі на згадку.

Обмін військовополоненими: серед звільнених п’ять мешканців Запорізької області


Читайте також:

Окупанти судять 32-річного співробітника Запорізької АЕС: у чому його звинувачують

Oтримуйте нoвини швидше з дoпoмoгoю нaшoгo Telegram-кaнaлa: https://t.me/onenews_zp 

Підписуйтесь нa «Перший Зaпoрізький» в Instagram!