УКРАЇНА

Опитування: 74% українців вважають, що кадрові зміни не вплинуть на діяльність Кабміну

Лише 12% респондентів очікують покращення, тоді як 6% вважають, що ситуація погіршиться.

Три чверті українців (74%) вважають, що нещодавні відставки і призначення нових міністрів не призведуть до змін у роботі Кабінету міністрів. Очікують поліпшень 12% респондентів, тоді як 6% вважають, що діяльність уряду погіршиться. Про це йдеться в опитуванні, проведеному Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Читайте також: Сили ППО вночі збили 12 ворожих дронів, ще один у повітрі, – Повітряні сили

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, 64% також вважають, що змін не відбудеться. Однак серед тих, хто довіряє йому, 19% чекають поліпшень. Навпаки, серед тих, хто не довіряє Зеленському, 88% впевнені, що в роботі уряду нічого не зміниться, і лише 7% вважають, що вона погіршиться.

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Що стосується ініціативи створення уряду національної єдності, половина опитаних (50%) підтримує цю ідею як об’єднання всіх патріотичних сил у парламенті та за його межами. Проти виступають лише 13%, тоді як 33% мають нейтральну думку. Заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, що після повномасштабного вторгнення громадська думка про уряд спочатку покращилася, але потім почалося погіршення.

Зокрема, у травні 2024 року за результатами опитування, проведеного для NDI, лише 14% українців позитивно оцінили роботу уряду за останній рік. Грушецький додав, що в умовах війни, коли вибори неможливі, кадрові зміни можуть сприйматися як спосіб «випустити пару» та освіжити суспільне сприйняття уряду. У поточній ситуації не спостерігається ані значного схвалення, ані сильного засудження змін.

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Ілюстративне фото / kiis.com.ua

Читайте також: СБУ затримала військового, який наводив ворожу артилерію на свою бригаду ЗСУ

Що стосується уряду національної єдності, ситуація складніша і залежить від формулювання запитання. Наприклад, наприкінці 2023 року, коли запитували про підтримку такого уряду за участю коаліції «Слуги народу», «ЄС», «Батьківщини» та «Голосу», позитивно відповіли 37% і 19% — негативно. У новому опитуванні, що стосується ширшого об’єднання патріотичних сил, підтримка значно зросла.

Опитування було проведене в період із 20 до 27 вересня 2024 року серед 1001 респондента, не включно з жителями тимчасово окупованих територій. На початку вересня президент Зеленський ініціював зміни в уряді, після чого низка міністрів подали заяви про відставки, і Верховна Рада затвердила нових міністрів.

Нагадаємо, радник президента відреагував на звинувачення медіа про тиск. Дмитро Литвин, новопризначений радник президента з комунікацій, прокоментував звинувачення в тиску на медіа, висунуті «Українською правдою».