УКРАЇНА

Армія РФ, ймовірно, повністю захопила Вугледар, — ISW

Знімки з геолокацією від 30 вересня та 1 жовтня показують, як військові РФ встановлюють російські прапори та вільно пересуваються різними районами Вугледару.

Російські військові, можливо, взяли під контроль Вугледар 1 жовтня після оголошення виведення українських військ. Однак невідомо, чи вдасться противнику швидко просунутися за межі міста найближчим часом. Про це повідомили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Фахівці кажуть, що знімки з геолокацією від 30 вересня та 1 жовтня показують, як російські військові встановлюють російські прапори та вільно пересуваються різними районами Вугледару. Також блогери з Росії заявляли, що 1 жовтня росіяни захопили населений пункт.

Водночас один з українських військових 1 жовтня повідомив, що частина українського угруповання військ провела плановий відступ із Вугледару, щоб уникнути оточення. За даними російських блогерів, українські ЗСУ почали відводити свої війська наприкінці 30 вересня. Вони зазначили, що російські військові не повністю перекрили шляхи відступу для ЗСУ, але артилерія та безпілотні літальні апарати завдали невстановлених втрат українським військовослужбовцям, які відходили.

ISW зазначає, що зараз невідомий справжній масштаб українських втрат. Однак повідомлення про те, що Збройні Сили України відступають, вказують на те, що більша частина українських військових, швидше за все, уникнула оточення з боку Росії, що могло призвести до серйозних втрат. Крім даних про захоплення Вугледара, російські джерела також стверджували, що військові частини РФ продовжують просуватися на захід від Водяного (на північний схід від Вугледару).

Читайте також: На Україну чекають важкі випробування, Зеленський повернувся зі США без значних результатів, — FT

Раніше повідомлялося, окупанти зайшли до Вугледару, йдуть бої, — Філашкін. Через активні бойові дії доставка гуманітарної допомоги, води та медикаментів людям вкрай утруднена.