ВСЕСВІТ

Рютте виступив за дозвіл Україні на удари по цілях в РФ далекобійною зброєю

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час першої прес-конференції після вступу на посаду висловив підтримку права України на самооборону, включаючи можливість завдавати ударів по законних цілях на території

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте висловив підтримку ідеї дозволити Україні використовувати західну далекобійну зброю для ударів по російських цілях. Однак він підкреслив, що остаточні рішення мають ухвалюватися країнами-союзниками, які надають це озброєння під час своєї першої прес-конференції після офіційного вступу на посаду. 

Читайте також: Лукашенко заперечив наміри захоплення ЧАЕС під час зустрічі з главою МАГАТЕ

Рютте нагадав, що Україна веде оборонну війну, а не агресивну:

«Україна має право на самооборону. Згідно з міжнародним правом, це право не обмежується кордонами. Отже, підтримка України в праві на самооборону включає можливість завдавати ударів по законних цілях на території агресора», — заявив він.

Генсек також акцентував, що надання конкретної військової допомоги Україні — це індивідуальне рішення кожного союзника, що ґрунтується на його двосторонніх відносинах з Україною.

Крім того, Рютте зазначив, що жодна зброя сама по собі не приведе до перемоги у війні, але обговорення питання про можливість ударів по російській території він назвав «важливими дебатами».

Він також підкреслив, що Україні необхідна постійна підтримка, а витрати на неї значно менші, ніж можливі наслідки для НАТО в разі перемоги Путіна.

Читайте також: Шольц планує зателефонувати Путіну вперше з 2022 року: що відомо

Марк Рютте переконаний: без сильної та незалежної України неможливо забезпечити довгострокову безпеку в Європі.

Нагадаємо, Україна відреагувала на обстріли Ізраїлю з боку Хезболли. Україна засудила ракетні атаки на територію Ізраїлю з боку угруповання Хезболла та закликала сторони конфлікту до стриманості, щоб запобігти переростанню протистояння у широкомасштабну регіональну війну.