ВСЕСВІТ

США: Україна має велику кількість власної зброї, щоб бити вглиб РФ

США дозволили ЗСУ використовувати американську зброю для ударів безпосередньо на тих територіях, з яких росіяни здійснюють атаки на прикордонні райони України.

Україна заявила, що має можливість завдавати ударів углиб території Росії за допомогою свого озброєння без згоди США. Про це повідомив Меттью Міллер, виступаючи на прес-конференції 30 вересня як представник Держдепартаменту. За його твердженням, Україна має у своєму розпорядженні значну кількість власного озброєння, достатню, щоб атакувати військові об’єкти в Росії.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо заборони використання американського озброєння для атак углиб території Росії, Міллер зазначив, що США дозволили ЗСУ використовувати американську зброю для ударів безпосередньо на тих територіях, з яких росіяни здійснюють атаки на прикордонні райони України. Йдеться про області, прилеглі до українсько-російського кордону: Курськ, Брянськ, Білгород, Воронеж та Ростовська. Проте заборону застосування американського далекобійного озброєння у віддалених від українсько-російського кордону регіонах Росії США не скасували.

«Україні не потрібен наш дозвіл, щоб завдавати ударів у відповідь по російських цілях. Вона є суверенною країною і може використовувати зброю, яку створює самостійно, а її багато, якщо ви подивитеся на програми, які вони запровадили протягом останнього року», – сказав Меттью Міллер. Чиновник зазначив, що разом із наданим арсеналом від США, який може бути використаний для атак на кордон Росії, Україна має у своєму розпорядженні «величезні ресурси для самозахисту».

Він також сказав, що США шукають можливість надання додаткової підтримки Україні та нагадав про нещодавній пакет допомоги на суму майже 8 мільярдів доларів. Однак, за словами Меттью Міллера, використання американського озброєння для ударів у глиб території Росії не є «єдиною магічною здатністю, яка змінить обличчя конфлікту».

Читайте також: Міноборони США схвалило право Ізраїлю на самозахист

Нагадаємо, припинення вогню може завдати Україні більше шкоди, ніж користі, — Bloomberg. Путін уже давно розраховує на те, що Захід перестане підтримувати Україну, очікуючи на пасивність російського суспільства та впевненість у фінансуванні своєї армії для продовження військових дій.