УКРАЇНА

Пилова буря накриє Україну: Укргідрометцентр попереджає про забруднення повітря 1-2 жовтня

Піднятий вітром пил переноситься в різні регіони країни, зокрема в Полтавську, Дніпропетровську, Сумську, Харківську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області, що призводить до погіршення видимості та якості повітр

Станом на ранок 30 вересня на території Каспійської низовини зафіксовано сильну пилову бурю, яка супроводжується високим рівнем запиленості повітря. Через активний повітряний потік з південного сходу, піднятий у Каспії пил переноситься в напрямку України, осідаючи на території кількох областей країни. Про це повідомляють в Українському гідрометеорологічному центрі. 

Читайте також: За дорученням Зеленського Сибіга проводить переговори з Сійярто в Угорщині

Найбільше пил потрапляє до верхніх шарів атмосфери, а його дрібні частинки вже осідають у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Невелика кількість пилу також досягла Черкаської та Кіровоградської областей. Окрім каспійського пилу, ситуацію ускладнює місцева сухість ґрунту, коли під дією вітру додатково здіймаються пилові частинки з поверхні землі.

За прогнозами синоптиків, пилові хмари над Україною залишатимуться до п’ятниці. Протягом цього періоду вітер змінюватиме свій напрямок на південний та західний, що призведе до коливань у якості повітря — періоди погіршення будуть чергуватися з незначними покращеннями. На Київщину пил потрапить 1 та 2 жовтня, проте його кількість буде меншою, ніж в інших регіонах.

Однак мешканцям Київської, Чернігівської та Сумської областей варто бути обережними. Окрім пилу з Каспію, з північного сходу наближається переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що може значно погіршити якість повітря вже 1 жовтня.

Читайте також: У Києві жінка кинулася під поїзд на станції метро «Вокзальна»

Експерти радять мешканцям цих регіонів обмежити перебування на вулиці у найбільш запилені періоди та користуватися засобами індивідуального захисту, щоб зменшити негативний вплив на здоров’я.

Нагадаємо, у Карпатах -5 морозу та випав перший сніг. 30 вересня в Карпатах випав перший сніг, засипавши гірські вершини Драгобрату та Пожижевської. На горі Піп Іван температура знизилась до -5°C, а обсерваторія «Білий Слон» вкрита снігом.