ВСЕСВІТ

РФ збільшила торгівлю юанем і рублем у Казахстані через санкції США

Такий вибір став популярним після того, як американські санкції призвели до ускладнення процедур у самій Росії.

Російські фінансові установи та компанії стали активніше вибирати Казахстан для проведення валютних операцій, необхідних для здійснення платежів із Китаєм. Такий вибір став популярним після того, як американські санкції призвели до ускладнення процедур у самій Росії. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними агентства, обсяги обміну валютою тенге на китайський юань і російський рубль значно збільшилися з червня по серпень, досягнувши 893 мільйонів юанів (127 мільйонів доларів) та 86 мільярдів рублів (925 мільйонів доларів) відповідно. Ці цифри більш ніж удвічі перевищують обсяги обміну за перші п’ять місяців року.

Зростання «пов’язане із припиненням торгівлі американськими доларами на Московській біржі», — уточнив центральний банк в Астані в письмовій відповіді на запит. Банк також зазначив, що обсяг торгів за парою тенге-долар зріс на 50% цього року через активізацію економічної діяльності та торгівлі в країні, яка має кордони з Китаєм та Росією. На думку джерел, знайомих із ситуацією, казахстанські банки спостерігають збільшення попиту на китайський юань з боку російських компаній. Такі операції можуть проводитись в інших валютах, крім тенге, і тому не відображаються в офіційній статистиці Національного банку України.

За інформацією джерел, банки із сусідніх країн також звертаються до колег із Казахстану для торгівлі китайською валютою, включаючи пари юань-рубль та юань-долар. Багато угод проводяться шляхом зіставлення покупців і продавців серед клієнтів казахстанських банків, причому такі операції не відображаються в офіційній статистиці. Казахстан відіграє ключову роль у зусиллях США та їх союзників щодо ізоляції російської економіки. Загальний обсяг торгівлі за період з червня по серпень у парі юань-долар на Казахстанській фондовій біржі становив 1,63 мільярда доларів, що на 33% більше, ніж 1,23 мільярда доларів за аналогічний період попереднього року, згідно з даними біржі.

Читайте також: Голова комітету Бундестагу засудив мирний план Китаю

Раніше повідомлялося, що Росія розраховується з Китаєм криптовалютою за необхідні для війни товари. Увага приділяється компаніям, які закуповують товари подвійного призначення, які можуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях.