ВСЕСВІТ

The Times: Байден повинен змусити Росію сісти за стіл переговорів

Адміністрація Вашингтона може дозволити Україні використовувати британські крилаті ракети Storm Shadow для завдання глибоких ударів, здатних значно підірвати російську військову машину.

Візит президента України Володимира Зеленського до США вважається не лише «можливістю прощання» з президентом США Джо Байденом, а й останньою дипломатичною надією на те, що США дозволять використовувати західні ракети для атак углиб РФ, змусивши її до мирного врегулювання через переговори. Про це пові стаття The Times.

Автор зазначає, що Байден все ще вважає Україну важливим об’єктом для підтримки, однак якщо Дональд Трамп переможе Камалу Харріс на виборах президента в листопаді, він може припинити надавати допомогу Києву. Навіть за передбачуваної перемоги Харріс така перспектива залишиться менш очевидною, але нинішня віце-президент ставиться обережно до можливих сценаріїв «різкої ескалації в конфлікті».

За інформацією видання The Times, Джо Байден має «вікно можливостей» до своєї президентської інавгурації в січні, яке, якщо використовувати його розумно, може змусити президента Росії Володимира Путіна розпочати переговори. Зокрема, адміністрація Вашингтона може дозволити Україні використовувати британські крилаті ракети Storm Shadow для завдання глибоких ударів, здатних значно підірвати російську військову машину.

Читайте також: Байден сказав «ні»у відповідь на питання про застосування зброї вглиб РФ

«Цінність дозволу на такі місії є очевидною. Україна вже використовує те, що є у її розпорядженні, для завдання ударів по складах боєприпасів на російській території. Три нещодавні удари знищили тисячі тонн боєприпасів, у тому числі поїзд із Північної Кореї, набитий снарядами», — зазначається у статті.

Попри те, що такі атаки не є вирішальними, вони перешкоджають російським операціям і підвищують «ціну продовження війни» для Путіна. Несподіваний початок операції України в Курській області Росії також спрямований на покращення переговорної позиції Києва. Однак така «агресивна політика», згідно з The Times, має бути пояснена Байдену. Україна має донести, що не намагається втягнути США у «нескінченну війну», а навпаки прагне змусити Путіна «схаменутися».

Союзники попросили Зеленського розробити план перемоги, щоб обґрунтувати продовження допомоги. Український президент має намір представити його Джо Байдену у четвер, 26 вересня. Очевидно, цей план виключає негайний вступ України до НАТО, але пропонує гарантії безпеки для запобігання новим вторгненням. Крім того, в рамках плану очікується, що Київ збереже свої території на Курщині доти, доки війська РФ залишаться на українській землі.

Також передбачається надання сучаснішого озброєння та виділення коштів на відновлення зруйнованої інфраструктури та економіки України. «Це не так перемога, як план виживання — пан Зеленський став реалістом. Невідомо, наскільки Путін може поступитися, але ясно, що Україна має продовжувати боротися. Якщо ні, то Захід теж буде у програші», — йдеться у статті.

Читайте також: ЗМІ: Трамп сказав, що Зеленський «найкращий продавець в історії»

Нагадаємо, Зеленський в ООН заявив, що РФ намагається підірвати глобальну єдність. У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 23 вересня розпочався саміт майбутнього, на ньому виступив президент Володимир Зеленський.